Издвајамо Србија

ОПОЗИЦИЈА ЗАПРЕПАСТИЛА СРБИЈУ: У протестној шетњи до РТС демонстранти скандирали „бандо напредна“! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Савез за Србију вечерас је одржао антирежиски протест “Стоп крвавим кошуљама” у Београду. Скуп је почео на платоу испред Филозофског факултета у Београду у 18 сати а наставио се протестном шетњом централним улицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Савез за Србију пред сам почетак вечерашњих демонстрација издао је драматичну поруку.

– Од одговорних појединаца из редова коалиционих партнера СНС, као и професионалаца из МУП, сазнајемо да је режим разматрао могућност изазивања инцидената током данашњег окупљања грађана. План је био да организоване групе током говора увредљивим повицима и инсценираним тучама лажних навијача и других појединаца, миран протест прикажу као насилан. Циљ је да се грађанима припише оно што јесте одлика режима – насилништво – саопштио је Савез за Србију.

Они су затражили од Александра Вучића да одустане од оваквих “суманутих идеја”.

– Апелујемо на учеснике протеста да не подлегну провокацијама, већ да мирно и цивилизовано протестном шетњом пошаљу слику која и јесте идеја водиља вечерашњег окупљања – да се на насиље не одговара насиљем. Подвлачимо, колико год се режим Александра Вучића трудио да нас све увуче у своју прљаву визију насилничке Србије, увреде и претње нису језик наших грађана, металне штангле нису наши реквизити, а насиље не сме да постане владајући амбијент у нашој земљи – поручују из Савеза за Србију.

На платоу код Филозофског факултета окупио се велики број људи.

Учесници скупа носе велики транспарент “Увек пиштаљка, никад више пушка”, као и мање на којима пише “Мајо, Маријане”, “За владавину права и правде”, “Гашић Бата у мраку те савата”.

Појединци носе заставу Србије, дувају у пиштаљке, а развили су и транспаренте “РИП перачи прозора”, “Неонаци Напредњаци”, “Бандо крвава”, “Зашто ћутиш Европо”,”Доле влада, свом снагом у главу”, “Отворите медије за главу опозиције” и “Свом снагом у главу”, а поједини грађани носе и фантомке.

Учешће на протесту су најавили, осим странака опозиције, и војни синдикат, војни пензионери, локални и грађански фронт и студенти.

Најављено је да ће се окупљенима обратити кошаркашки тренер Душко Вујошевић, као и глумци Бранислав Трифуновић и Мирјана Карановић. Међутим на платоу се окупљенима обратио само Бранислав Трифуновић

“Он је свој народ почео да назива олошем, кретенима, болесницима, нерадницима, јер није могао све да купи. Унервозио се, купио још телевизија, уплашио се, помислио да мора да врати свих девет телевизора, да ће остати мимо историје у којој је желео да буде. Тада су његови следбеници ставили фантомке на главе и почели да ударају”, казао је Трифуновић алудирајући на Александра Вучића.

Међу окупљенима је била већина лидера опозиционих странака окупљених у Савез за Србију, Драган Ђилас са децом, лидер “Левице Србије” Борислав Стефановић, Никола Јовановић и Мирослав Алексић из Народне странке, лидер Двери Бошко Обрадовић, председник ДС Зоран Лутовац, функционер ДС Радослав Милојичић Кена, председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, али и јавне личности, глумац Никола Којо, Рада Трајковић, политичарка са КиМ, адвокат Божа Прелевић, новинар Срђан Шкоро, бивши председник ДС Бојан Пајтић…

На чело протеста постављен је велики транспарент “Стоп крвавим кошуљама”. Демонстранти су у шетњи до РТС-а скандирали “бандо напредна”, “бандо крвава” и “нећете се спасити”.

Испред зграде РТС зачули су се снажни узвици и негодовање више хиљада окупљених. Демонстранти су имитирали лавеж због присуства полицијских кордона. Шетња је затим настављена Таковском и Македонском назад ка Тргу и Филозофском факултету.

Протест је завршен око 19.50 сати. Организатори су на крају позвали окупљене да прате рад опозиције путем друштвених мрежа јер у Србији влада медијски мрак.

Извор: Pravda.rs