Издвајамо Свет

ОПСАДНО СТАЊЕ У ПАРИЗУ: Сукоби на протестима, СУЗАВАЦ, БАРИКАДЕ, ЗАПАЉЕНЕ ГУМЕ! Јаки кордони око председничке палате! (ВИДЕО)

У Паризу су данас, трећег викенда заредом, избили сукоби демонстраната и полиције током протеста „жутих прслука“ због повећања такси на гориво

Сукоби су избили када је мања група демонстраната поставила барикаде насред улица у центру Париза и запалила гуме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенције су пренеле да је полиција употребила сузавац против демонстраната који су покушали да пробију безбедносне кордоне на Јелисејским пољима, а полиција наводи да је 16 људи ухапшено.

Француски званичници страхују да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет „жутих прслука“ који протестују због повећања такси на гориво, преноси Ројтерс.

Полиција је сузавац употребила и против „жутих прслука“ испред Трујумфалне капије. Демонстранти су каменицама засули полицију која је због тога устукнула, што су окупљени бурно поздравили, јавља АП.

Агенција наводи да је већина демонстраната мирно протестовала, али да су међу њима биле и групе људи са капуљачама које су испред Тријумфалне капије довукли грађевински материјал, укључујући и даске, и све су то запалили.

Полиција је тада употребила водени топ, а полиција за разбијање демонстрација сузавац.

„Жути прслуци“ су за данас позвали на нове демонстрације и блокаде путева широм Француске, укључујући и престоницу, где су прошлог викенда протести постали насилни.

У јутарњим сатима на Јелисејским пољима, где је и председничка палата, окупило се на стотине људи, а аутомобилима је забрањен прилаз авенији.

АП наводе да је на Јелисејским пољима распоређено неколико хиљада припадника полиције.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната који већ недељама протестују због повећања такси на гориво, није јуче уродио плодом пошто су неки представници „жутих прслука“ напустили разговоре.

Они су рекли да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији, што је влада одбила.

Протестима возача против повећања пореза на гориво придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у „жутим прслуцима“ – покрету који сада укључује широк спектар грађана који протестују због високих трошкова живота.

Њихова листа захтева обухвата смањење пореза, стварање скупштине грађана, државних субвенција како би се помогло компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату.

Сам премијер рекао је да је разговор са преосталим демонстрантима био користан и да су његова врата отворена ако „жути прслуци“ изаберу представнике.

 

Извор: Тањуг