Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНА ТАЈНА! ЂИНЂИЋ НАРЕДИО ДА ПРИСЛУШКУЈУ ЧЕДУ: Извештаје му лично доносили на сто, садржај га ШОКИРАО!

Фото: Јутјуб

Због сумњивих контаката, председник Владе је намеравао да удаљи Јовановића од себе, наредио је да га прислушкују и да му се извештаји службе остављају на столу

Фото: Јутјуб

Чедомир Јовановић, некадашњи шеф посланичке групе ДОС, био је на мерама Безбедносно-информативне агенције у време убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године, сазнаје Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Праћење комуникација Јовановића наредио је лично Ђинђић јер је сумњао у свог блиског сарадника, открива наш извор.

Сумњиви контакти

– Због сумњивих контаката које је остваривао, Ђинђић је намеравао да га склони и маргинализује његову улогу у ДОС. Извештаји, што није уобичајено за рад службе, доношени су директно на сто покојног премијера и он је знао да му Чеда ради иза леђа – открива наш саговорник.

Јовановић је, према његовим речима, непосредно пре убиства Зорана Ђинђића сазнао да је премијер упућен у све.

– Један члан Ђинђићевог кабинета који је био задужен за безбедност сазнао је да је Чеда на мерама и то му је пренео. Ова информација, као и долазак британских обавештајаца у Србију, који су само десетак дана пре убиства Зорана Ђинђића упозорили на то шта му се спрема, довели су до тога да Чеда напрасно отпутује на скијање баш у време када су припадници „земунског клана“ вршили последње припреме за атентат – открива саговорник Курира.

Упозорени на атентат

Он тврди и да су британски обавештајци који су упозорили српску владу да се припрема атентат на премијера учествовали и у акцији „Сабља“, као и да су њихове информације знатно допринеле да припадници клана буду ухапшени.

Добио информацију

Подсетимо, Милан Веруовић је обелоданио да су десет дана пре убиства Зорана Ђинђића 2003. у Србију дошли британски обавештајци и да су Чедомиру Јовановићу и заменику министра полиције Ненаду Милићу рекли да се спрема атентат на премијера, али је Чеда побегао на скијање. Два дана пре убиства, додао је Веруовић, премијер Ђинђић је тражио да му хитно нађу Јовановића.

Јовановић се погубио

ЗАМУЦКИВАО И ИЗБЕГАВАО ОДГОВОРЕ

Иако је имао прилику да прецизно одговори на сва питања и оптужбе које је против њега изнео Милан Веруовић, лидер ЛДП Чедомир Јовановић јуче је невешто покушавао да се извуче и скрене са теме.

На конкретна питања да ли је добио новац и сатове „ролекс“ од Душана Спасојевића да би га извукао из затвора, Чедомир Јовановић није имао одговор.

– Не интересује ме шта тај профил људи говори. Веруовићу предлажем да иде у полицију. Нема везе што има досије, неће га хапсити, може мирно да оде и да своју изјаву. Он је у том судском процесу био сведок, али његово сведочење суд није уважио као веродостојно. Тако је наведено у образложењу суда због оних будалаштина о трећем метку и свега другог – рекао је Јовановић гостујући на Прва ТВ.

Марко Ницовић

ЂИНЂИЋ БИ БИО ЖИВ ДА ГА НИСУ ИЗДАЛИ САРАДНИЦИ

Зоран Ђинђић би и данас био жив да га блиски сарадници нису оставили на цедилу и извукли му тепих под ногама, каже за Курир Марко Ницовић, бивши начелник Управе за сузбијање криминалитета београдског МУП.

– Његова грешка је то што није направио добру екипу око себе, оданих и поузданих људи. Супротно томе, његови људи су га оставили на цедилу и издали га. Да су му били одани и да нису радили за странце, он би и сада био жив. Пошто је осетио да је окружен британским обавештајцима и да су они од некога добијали информације, он је Јовановића ставио на мере. Покушао је тако да парира томе – закључује Ницовић.

ШИПТАР ЈЕ ЧЕДИ ДАО МОЈ „РОЛЕКС“

Један од „ролекса“ које је Душан Спасојевић Шиптар поклонио Чеди Јовановићу био је у власништву Драгана Вујичића Беге, који је био пријатељ Љубише Бухе Чумета и правио је намештај за вилу у Шилеровој. Ово је својевремено открио лично Вујичић.

– „Земунци“ су често долазили код мене у Бановце. Имао сам један леп сат „ролекс дејтона“. И Душан Спасојевић ми је тражио да му дам сат. „Шта ће ти сат?“, питао сам га. „Хоћу да га поклоним једном човеку који ми је много помогао. Не знам како да му се захвалим. Тај човек је долазио по мене у Централни затвор и одвозио ме увече кући. Ја преспавам и онда ме он ујутру врати у ЦЗ. И тако више пута. Доводио ми је ћерку и жену у посету. Ја сам му дао тај сат. И тек касније сам видео да је тај сат он дао Чеди Јовановићу. Онда сам преко новина тражио да ми потпредседник владе Чедомир Јовановић врати сат – испричао је Вујичић у емисији „Голи живот“. Јовановић се, додаје, због тога много наљутио:

– Био је бесан и рекао је Чумету да ће ми је*ати мајку, пошто је знао да је Чуме добар са мном.

 

Извор: Ј. Спасић – С. Сламниг/Курир