Издвајамо Православље

ОВО БИ СВАКИ ПРАВОСЛАВАЦ МОРАО ДА ЗНА: ЗАКОН БОЖИЈИ – 10. Божијих заповести, две највеће заповести и црквене заповести..

У Божијим Заповестима је изложено како треба живети по Божијој вољи. Да би људи разликовали шта је добро, а шта је зло, Бог је свима без разлике даровао урођени морални закон. Чувар тог закона је савест, која за добра дела награђује човека, а за зла кажњава.

Но како савест, услед греха, не даје човеку увек тачна обавештења о његовом моралном стању, Бог је дао људима, преко пророка Мојсија на гори Синајској, писани морални закон, на двема каменим плочама, који гласи:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Ја сам Господ Бог твој и немој имати других богова осим Мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свога.
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш. Шест дана ради и сврши све своје послове, а
седми дан је дан одмора који је посвећен Господу Богу.
5. Поштуј оца и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
6. Не убиј.
7. Не чини прељубе.
8. Не кради.
9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
10.Не пожели ништа што је туђе

НАЈВЕЋЕ ЗАПОВЕСТИ БОЖИЈЕ

Десет заповести Божијих Господ Исус Христос је свео у две највеће заповести, које су темељ целокупне Његове науке. Када би људи извршили ове заповести, извршили би сву Христову науку. Тада би на земљи, заиста било Царство Божије, за које свакодневно молимо Бога у молитви Господњој.

1. Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мисли
својом и свом снагом својом.

2. Љуби ближњега свога као самога себе.

ЦРКВЕНЕ ЗАПОВЕСТИ

За морално усавршавање људи, Свети Оци су саставили заповести црквене, које је обавезан вршити сваки православни Хришћанин:

1. Молити се Богу и слушати службу Божију сваке недеље и празника.

2. Држати пост пред Рођењем и Васкрсењем Господа Исуса Христа, пред празником Светих Апостола Петра и Павла, пред Успенијем Пресвете Богородице (Божићни, Васкршњи, Петровски и Великогоспојински пост), и сваке среде и петка.

3. Свештена лица поштовати.Исповедати грехе своје и причешћивати се у споменуте велике постове. Молити се Богу за оне који су на власти. Држати постове и молитве, које заповеди епископ у време какве невоље. Црквене ствари не употребљавати. Свадбе не чинити у време поста.

 

Извор: Србија јавља