Издвајамо Регион Србија

ПАЦОЛИЈЕВО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО: „Север треба да буде зона где ће ДЕО ТЕРИТОРИЈЕ ПРИПАДАТИ СРБИЈИ, а део нама“

Фото: Јутјуб

Север Косова треба да буде велика привредна зона, где ће део територије припадати Србији, а део Косову, рекао шеф дипломатије лажне државе и предложио ‘размену територија’ у Гњилану и Прешеву

Беџет Пацоли, такозвани министар иностраних послова лажне државе Косово, први је шиптарски званичник који је јавно предложио разграничење Срба и Албанаца и поделу јужне покрајине!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пацоли је у разговору за ‘Дојче веле’ рекао да његова идеја јесте да север Косова треба да буде ‘велика привредна зона’, где ће део територије припадати Србији, а део Косову! Он је, такође, говорио и о могућој размени територија у Гњилану и Прешеву! Ове његове изјаве прошле су, међутим, готово потпуно незапажено у београдским и приштинским медијима.

Економско решење
Према речима Пацолија, разграничење Срба и Албанаца донело би економски бољитак и гурнуло политику у други план.

– Не верујем у шансе за политичко решење косовског проблема, већ у економско решење за које обе стране имају интерес. Шта би то било? То говорим још од 2007. године… Север Косова треба да буде велика привредна зона, где ће део територије припадати Србији, а део Косову, а том привредном зоном треба да управља неко трећи. Ту видим решење. Али можда је за такве идеје још прерано… – рекао је Пацоли за Дојче веле, предлажући да Београд и Приштина ‘уложе’ по две хиљаде хектара земљишта.

– Србија обавезно да уложи један део Санџака ради дугорочног помирења и две хиљаде хектара да уложи Косово, свакако северни део, како би се створила економска слободна зона за следећих 50 година. ЕУ ће уложити осам до десет милијарди евра за инфраструктуру и логистику. Зоном треба да управља неко трећи, који ће управљати искључиво менаџерски… – објаснио је Пацоли, који је драстично променио ставове у односу на пре само два-три месеца, када је одбацивао било какву могућност поделе.

Коментаришући ове наводе, декан Факултета за безбедност ‘Едуконс’ Мирослав Бјеговић каже да треба бити врло обазрив са овим Пацолијевим изјавама.

– Ако су Пацолијеве изјаве искрене, мислим да би биле подржане од свих добронамерних људи који желе да живе у миру и добросуседским односима. Првенствено мислим на Србе и Албанце, јер ће они живети на том простору, а не представници високо развијених западних земаља. Надам се да Пацоли и остатак такозваног косовског руководства не желе да оваквим предлозима само купе време које им је потребно за остваривање крајњег циља, а то је формирања војске Косова и насилно заузимање севера – наводи Бјеговић.

A овако је раније говорио Пацоли…
* Никада нећемо разговарати са Београдом о могућности размене територија (8. април 2018)
* Подела Косова као решење проблема са Србијом било би кршење суверенитета и нико на Косову не би био спреман за такву дискусију (29. јул 2018)
* Промена граница унутар Косова и Србије отвара Пандорину кутију и постаје тачка спорења у целом региону (1. август 2018)
* Подела Косова или размена територија са Србијом је пропаганда противника Косова (7. септембар 2018)

Лични финансијски интерес
Мишел Зубеница, политички аналитичар, истиче да се озбиљно треба фокусирати на Пацолијеву изјаву.

– Пацоли је послован човек који би можда једини могао да разуме какве су тренутне околности. Као такозвани шеф дипломатије он има најбољи увид и у ставове међународне заједнице, па се ова његова изјава треба схватити озбиљно – подвлачи Зубеница.

Исправити нелогичности око Гњилана и Прешева

Беџет Пацоли је рекао и да би у склопу решавања албанско-српског питања требало размотрити и све опције ‘исправљања нелогичности на терену’.
– Имате ситуацију на територији Гњилана и Прешева где граница пролази на нелогичним местима. Треба све то размотрити и евентуално исправити тако да обе стране буду задовољне – рекао је Пацоли.

На другој страни, војни аналитичар Владе Радуловић оцењује да није никаква новина да постоје одређени политички кругови у Приштини који су спремни да размотре идеју о разграничењу.

– За разлику од наше перцепције, да би север Косова требало прикључити Србији, овде је реч о занемарљивој корекцији актуелне административне линије уз формирање „привредне зоне“ која би подразумевала уплив страног капитала и промену тренутне власничке структуре. Због тога не треба да чуди оваква Пацолијева изјава, јер је вероватно по среди и његов лични, финансијски интерес, док се политички ништа значајније не може променити – закључује Радуловић.

Извор: Информер.рс