Издвајамо Свет

ПОБЕГАО ЈЕ ИЗ АЛКАТРАЗА ПА ПОСЛАО ПИСМО ФБИ: Мислили су да је мртав, а он им упутио НЕОБИЧАН ЗАХТЕВ!

Фото: Pixabay.com

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) поново отвара истрагу о три позната бегунца из Алкатраза, након што су напокон објавили писмо које је послао један од њих нудећи нагодбу ако му обезбеде медицинску његу у затвору.

У јавност је доспела информација о писму које је послао Џон Англин, један од тројице бегунаца који су 1962. године побегли из најпознатијег светског затвора – Алкатраза. Писмо је у ФБИ стигло још 2013. године, али је јавности показано тек ове седмице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Англин је побегао из Алкатраза заједно са братом Кларенсом и затвореником Френком Морисом. У писму је навео да ће дозволити да га поново ухапсе, уз услов да му у затвору буде пружена медицинска њега.

– Моје име је Џон Англин. Побегао сам из Алкатраза у јуну 1962. године, заједно са братом Кларенсом и Френком Морисом. Имам 83 године и лошег сам здравља. Имам рак. Сви смо побегли те вечери, али једва. Френк је преминуо у октобру 2005. године. Његов гроб налази се у Александрији под лажним именом. Мој брат је преминуо 2011. године – наведено је у писму.

Англин даље пише да ће написати ново писмо у којем ће открити где се налази ако представници ове америчке безбедносне агенције на телевизији јавно обећају да ће робијати годину дана и добити потребну медицинску помоћ.

– Ово није шала, ово је озбиљно и ово је искрена истина – додаје се у писму.

Алкатраз је изграђен као затвор из којег „нико не може побећи“ на острву у заливу Сан Франциска, а окружен је непредвидивим и опасним струјама. До затварања, из њега је 36 затвореника покушало да побегне.

Мистериозни бег браће Англин и Мориса никада није разрешен и није се знало да ли су преживели, било је и закључака да се погинули приликом бекства. О њима је смиљен филм 1979. године „Бег из Алкатраза“, а једну од улога игра Клинт Иствуд.

Неколико чланова породице Англин изјавило је да су сва тројица преживела и остварила контакт са родбином.

Алкатраз је отворен 1934. године, а у њему је боравио и Ал Капоне. Затвор је завршио са радом 1963. године, а данас се може посетити као туристичка тура. Туристи могу посетити главну ћелију, светионик, библиотеку, познату „Зграду 64“ и двориште.

Службене странице ФБИ-ја описују како је овај тројац побегао из затвора.

Ујутро су у њиховим креветима пронађене лутке израђене од пластике са правим длакама људске косе, што је заварало ноћне чуваре. Затвор је одмах по овом открићу закључан и почела је потрага за бегунцима.

На крају је прикупљено довољно доказа за реконструкцију бега. Тројац је побегао са крова затвора, до којег је стигао кроз вентилационе отворе. У води су пронађени комадићи дрвета и ручно израђен прслук за пливање.

ФБИ у овом тренутку још има напомену да је истрага службено затворена 1979. године, те предата у надлежност шерифа који и даље истражују догађај, иако је, како се наводи, „немогуће да је тројац преживио“.

 

 

Извор: Срна