Издвајамо Свет

ПОДРШКА СРБИЈИ, ПРИШТИНА У ШОКУ: Велика ЕВРОПСКА ДРЖАВА рекла „НЕ“ ВОЈСЦИ КОСОВА! „Кфор одмах да је РАЗОРУЖА!“

Фото: Јутјуб

Ако би се поштовала Резолуција Савета безбедности УН 1244 онда би Кфор требало да спречи и разоружа косовску војску, истакао је аустријски политичар Давид Штокингер поводом одлуке косовске скупштине о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) у војску.

Он је оценио и да ће овај потез Приштине водити значајнијем повећању тензија на Косову и у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од првог дана Кфор крши Резолуцију 1244 на чијим основама је уопште могао и да дође на Косово, јер од почетка делује “ државнотворно“. И у томе формално неутрална Аустрија политички и војно офанзивно учествује – критиковао је функционер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) .

Штокингер је навео и да је током његовог некадашњег путовања на Косово видео КБС како патролира углавном са цивилним аутобусима, који су били препознатљиви и по ознаци КБС на таблицама.

– Припадници су били лако наоружани. И тада су снаге КБС између осталог имале пушке немачког Бундесвера Г3. Годинама те снаге бивају обучаване и опремљене од стране Кфора, мисије у којој нажалост аустријска војска има највећи контингент. Сада се те трупе, сличне полицији, трансформишу у регуларну војску са тешким наоружањем – рекао је он.

Штокингер указује и да су већ у КБС-у команданти и већина припадника де факто били бивши борци ОВК са ратним и терористичким искуством.

– То се неће променити ни код нове војске. Дугогодишњи командант КБС и министар одбране Агим Чеку је био у руководећем штабу терористичке ОВК. Пре тога он је служио средином 1990-тих у хрватској војсци и био је један од оних који су планирали операцију „Олуја“ против крајишких Срба – подсећа Штокингер.

Он истиче и да без подршке значајних западних кругова Приштина не би могла да донесе данашњу одлуку.

– Тај корак ће водити ка значајнијем повећању тензија на Косову и у региону – упозорава он.

 

 

Извор: Тањуг