Србија

ПОРОДИЉЕ БЕЗ ПЛАТЕ ЗА ПРАЗНИКЕ: Држава је поново без објашњења казнила многе мајке у Србији

Многе породиље запослене у државним фирмама нису добиле децембарску плату иако су месецима редовно биле исплаћиване. Што је најгоре не знају ни када ни да ли ће примити плату пре новогодишњих и божићних празника.

Тако ће, по свему судећи, породиље остати без плата када су им најпотребније – током предстојећих празника. За сада није познато колико њих није добило примања, али судећи према коментарима на сајтовима и форумима за родитеље, велики број породиља је ускраћено за новац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Добијала сам као просветни радник последњих месеци редовно плату 24. у месецу да би у децембру ођедном и без разлога остала без пара. Нико ме није ни обавестио да ће бити кашњења и када ће плата стићи. Неке од колегиница породиља су добиле плату па смо сви у чуду јер не знамо по којем критеријуму је једнима исплаћен новац, а другима не. Звала сам школу и питала их због чега ми касни плата и када ћу је добити. Одговорили су само да не знају ништа – наглашава једна од породиља.

Без објашњења

Јасмина Михњак са сајта “Бебац” истиче да је проблем велики и необјашњив.

– Чудно је да држава касни са исплатом новца и не даје објашњења због чега и када ће бити плате. Могуће да су недавно из фонда за плате исплатили родитељски додатак многим породицама јер је и то био проблем па да сад немају за плате. Али то је само претпоставка пошто рационалног објашњена од надлежних тренутно нема – прича Михњак.

Kако каже, плате касне, пре свега, породиљама чија су се деца родила до 1. јула ове године и плате примају по старом Закону о финансијској подршци породици односно преко послодавца. То потврђују и саме породиље и додају да ни овде не постоји јасан критеријум кашњења.

– Ја сам се породила 23. фебруара, а колегинице којима је легла плата тј. надокнада породиљама, данас у току дана, бебе су добиле априла и маја месеца ове године… Мој рачун је још без уплате. Све смо у радном односу исте општине (Аранђеловац)… Е сад… у чему је разлика и шта је разлог да појединима новац стиже, а другима не није ми јасно?! Да недоумица буде већа – ја сам своје боловање прекинула 3. децембра и вратила се послу у школи. Те се питам компликује ли то шта? По некој логици, држава ми је дужна још ову једну уплату, али ње мистериозно нема! Можда ће ми је уручити као пакетић, а да о томе нисам обавештена! – каже једна од породиља.

Безобразлук и бахатост

А на сајту “Бебац.цом” поводом свега послали су оштру поруку Министарству за рад.

– Дозовите се памети. Однос државе према родитељству не иде у правцу подршке наталитету већ напротив, не престајете да показујете безобразлук и бахатост у свом немару према родитељима у најосетљивијем периоду живота! Родитељи не траже новогодишњу расвету! Родитељи не траже прескупе поклоне! Родитељи траже своја законска примања! Недопустиво је да маме у Нову годину уђу без плате! Хитно породиљама исплатите новац који им припада! – истиче се на сајту.

Министарство: Исплаћене све породиље по новом закону

У Министарсву за рад тврде да су у децембру исплаћене све породиље које примају плату по новом Закону о финансијској подршци породици.

– По старом закону послодавац, на пример школа, је уплаћивао новац директно породиљама, а Министарство након добијања потврде да је новац легао на рачуне породиљама, тај новац рефундирао послодавцу. Са изменама и допунама овог закона који је ступио на снагу 1. јула министарство новац директно уплаћује породиљама. По новом закону све породиље које су се породиле после 1. јула су добиле новац. Министарство апелује на породиље које су по старом и које нису добиле новац да се обрате свом послодавцу и ако нису добиле адекватан одговор да се обрате Инспекцији рада – кажу у Министарству и додају да су у петак 21. децембра уплатили новац за породиље “Пошти” и замолили је да да истог дана пусте уплаћени новац, како породиље не би чекале понедељак.

 

Извор: Blic.rs