Спорт

ПРЕЈАКА ПОРУКА ДЕЛИЈА ЦРНОГОРЦИМА: Навијачи Звезде о одлукама Скупштине у Подгорици!

Навијачи Црбвене звезде транспарентом су прокоментарисали недавну одлуку Скупштине Црне Горе о помништењу уједињена са Србијом из 1918. године.

„Понос подгоричке скупштине изрод би да квари, живимо за уједињење два ока у глави“, писало је на транспаренту током меча са Вождовцем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Скупштине Црне Горе усвојили су 29. новембра резолуцију којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године о присаједињењу Kраљевини Србији, проглашавају ништавним.

За резолуцију је гласао 61 посланик, 46 је било за, 15 против, док уздржаних није било.

Резолуцију су подржали посланици парламентарне већине, Социјалдемократске партије и независни посланик Неђељко Рудовић.

Против су били посланици Демократског фронта, као и Горан Даниловић и Горан Радоњић из Посебног клуба посланика.

У резолуцији се, између осталог, наводи да је, прије, за вријеме и послије Великог рата, Црна Гора била суверена и међународно призната држава, дефинисана Уставом из 1905. године.

Истиче се и да Подгоричка скупштина није била њена легална институција, нити је легитимно конституисана на основу слободно исказане воље грађана Црне Горе.

Наводи се да је нелегалност Подгоричке скупштине, односно њена уставна непрепознатљивост и незаконито конституисање, формално-правни основ за ништавост свих њених одиука.

Оцењује се да је Подгоричка скупштина била инструмент којим је извршен државни преврат у Црној Гори.

Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, била је народно представништво Црне Горе након Првог свјетског рата.

Њена најпознатија одлука из 1918. године је била збацивање краља који је био у изгнанству од 1916. Николе Првог Петровића и његове династије Петровић-Његош у корист династије Kарађорђевић.

Одлука Подгоричке скупштине од 26. новембра о уједињењу Црне Горе са Србијом била је увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра у Београду.

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдум 21. маја 2006. године, на којем је изгласана црногорска независност.

 

Извор: Kurir sport