Свет Србија

ПРЉАВА МИСИЈА БРИТАНСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Шеф МИ–6 већ 25 година ХОЋЕ ДА СРУШИ СРБИЈУ!

Алекс Јангер открио је да му је први задатак био на простору Југославије током ратних сукоба деведесетих, а оно што је радио тада ради и сада, само са више позиције

Британски шпијуни деценијама вршљају по Балкану, а један од најактивнијих енглеских обавештајаца током ратних сукоба деведесетих година био је садашњи директор МИ-6, Алекс Јангер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је то сам признао говорећи енглеским студентима о свом првом шпијунском ангажовању, који је како каже било на Балкану деведесетих.

Чињеница је међутим да Јангер и даље вршља по нашем региону, само што за њега то сада чине многоборојни британски шпијуни стационирани у БиХ, пре свега у Републици Српској и Србији.

Kако је Јангер испричао на свом бившем универзитету Сент Ендурс у Единбургу, његов први обавештајни посао био је инфилтрирање у организацију која је имала намеру да почини геноцид на Балкану средином деведесетих. О каквој организацији је реч и ко су били њени припадници међутим није детаљисао. Ипак, где год да се кретао није тешко закључити да је радио против интереса Србије, као и све његове западне колеге тих година.

МИ-6 ми је, трвди Јангер, дао задатак да за британску владу прибави тајне податке о поменутој организацији.

– Балкански задатак ме је одвео на места на која нисам ни мислио да ћу отићи, често путујући под лажним идентитетима. Ноћима сам испијао сумњива алкохолна пића направљена у домаћој радиности, спајајући намере различитих страна у том сукобу. То ми је омогућило да креирам тајне односе и прибавим обавештајне податке који су нашој земљи били хитно потребни – испричао је Јангер.

Он је ипак нагласио како сматра да је његов задатак омогућио процесуирање оних који су чинили злодела.

– Осећао сам задовољство због сазнања да је мој посао, заједно с пословима многих других, помогао да се трасира пут за евентуално хапшење и гоњење ратних злочинаца који су учествовали у убиствима или расељавању на стотине хиљада људи – додаје Јангер.

Бивши обавештајац Државне безбедности, Божидар Спасић каже да је британска обавештајна служба деценијама присутна на Балкану, а да је посебно активна била око деведесетих.

– Они су десет година раније знали да ће се Југославија распасти. На то су били спремни и било их је на простору целе Југославије, како би касније након распада могли да имају утицај преко својих агената на сваку од тих држава – објашњава Спасић.

Спасић истиче да МИ-6 и данас оперише на Балкану јер је овај део стратешки значајан за Велику Британију.

– Балкан је за њих велика транзитна зона. Све што долази са Балкана долази са Блиског истока и из Азије, мора да прође том рутом да би стигло до Европе и на крају до Лондона. Циљ присуства на нашем подручју јесте да контролишу токове робе, људи али и новца – рекао је Спасић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Srpski Telegraf