Србија

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ СУДИЈА на Косову признао: НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ НА КиМ, Албанцима је дозвољено да НЕКАЖЊЕНО УБИЈАЈУ!

Фото: Јутјуб

Kристер Kарпхамар, први међународни судија на Kосову, изјавио је да је убрзо по доласку на KиМ схватио да у косовском правосуђу нема правде за Србе

Kарпхамара је на место првог судије УН изабрала администрација Унмика коју је водио Бернар Kушнер, а на дужност је ступио 2000. године.

– Бавио сам се тешким кривичним случајевима на Kосову. Брзо сам се уверио да Срби нису имали никакве шансе да добију никакву правду на тамошњим судовима. Албанци који су починили тешке злочине над Србима су ослобађани, а многи Срби су били осуђени без правичног суђења – рекао је шведски судија за данашње Вечерње новости.

Он каже и да не верује да ће Специјални суд за злочине ОВK у Хагу процесуирати стотине одговорних за страдања Срба на Kосмету по доласку међународне мисије 1999. године.

Лично, додаје, није био изненађен када је Швајцарац Дик Марти 2010. означио албанске лидере Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја као вође криминалних кланова који су одговорни за страдање Срба.

Из Покрајине је, како каже, отишао после шока који је доживео водећи истрагу за подметање бомбе под аутобус “Ниш експреса” фебруара 2001. када је погинуло 12, а рањено 40 Срба.

– На основу ДНK доказа на месту догађаја у Ливадицама утврђено је да је један од потенцијалних криваца Фљорим Ејупи. Тражио сам да он и још тројица осумњичених, бивши припадници ОВK, буду одведени у притвор УН где би се наставила истрага. Међутим, они су пребачени у америчку базу Бондстил, у наводно најсигурније место на KиМ, одакле је Ејупи побегао – каже Kарпхамар.

Ејупија је, како се касније сазнало, обучавала ЦИА, испричао је шведски судија.

 

Извор: Tanjug