Издвајамо Русија Свет

ПУТИН БРУТАЛНО ОДГОВОРИО ПОМПЕУ:“Мало сте закаснили, зар се не повлачите из ИНФ-а?” АМЕРИКА У ШОКУ!

Фото: Јутјуб

Одговарајући на ултиматум америчког државног секретара који је Русији “дао рок” да се у два месеца “врати испуњењу одредби Уговора о елиминацији пројектила средњег и кратког домета ракета (ИНФ) “, руски председник Владимир Путин је приметио да је Помпео са својом изјавом “мало закаснио”, јер је раније америчка страна најавила да се намерава повући из споразума о којем говори Помпео, да би тек касније почео тражити разлоге зашто САД то требају учинити, преноси ТАСС.

“Као и обично, нема никаквих доказа о повреди уговора с наше стране”, додао је руски председник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владимир Путин је подсетио да је амерички Конгрес већ одредио прорачунска средства за стварање нових пројектила ове врсте и пре изјаве Њасхингтона о повлачењу из уговора ИНФ.

“Одлука је донета давно, само тихо. Мислили су да то нећемо приметити, али је у прорачуну Пентагона одређен износ за развој ових пројектила. Тек након тога су то јавно потврдили и одмах почели тражити кога би могли кривити. Но, најобичнији или најпознатији човек на улицама Запада ће рећи: “Русија је крива”. То није тако. Противно нашим интересима је да уништимо овај споразум, али ако се то догоди, реаговаћемо у складу с тим”, поручио је Владимир Путин америчком државном секретару.

Мике Помпео је Русији упутио ултиматум у уторак на седници министара иностраних послова земаља чланица НАТО пакта, када је изјавио како ће Сједињене Државе престати испуњавати своје обвезе из уговору ИНФ, ако Русија у року од 60 дана поново не почне поштовати његове одредбе. Њасхингтон и НАТО и даље без икаквих доказа тврде како Москва крши споразум.

Руски челник се осврнуо ина чињеницу да овај уговор обавезује само САД и Русију, али је он у првом реду кључан за сигурност Еуропе.

“Истина је, доиста. Многе друге земље, веројатно њих десетак, производе такво оружје, док су се Русија и Сједињене Државе ограничиле билатерално да то неће чинити. Сада, очито, наши амерички партнери верују да се ситуација толико променила да и Сједињене Државе такође требају имати такво оружје. Који је одговор с наше стране? Једноставан, онда ћемо и ми то учинити”, рекао је руски председник.

Додао да су се Сједињене Државе 2002. године једнострано повукле из Уговора о ограничењу система противракетних оружја.

“У случају овог уговора је Вашингтон учинио исто. Сједињене Државе само мисле о томе коме би за своје поступке окривиле некога другог”, закључио је Путин у свом одговору на “ултиматум” америчког државног секретара.

Извор: logicno.com