Русија Србија

ПУТИН СТИЖЕ У СРБИЈУ ДА ОСУЈЕТИ ТРАМПОВ ШТЕТНИ ПЛАН: Вучић на удару руских медија!

Председник Русије Владимир Путин долази у посету Србији 17. јануара наредне године, најавио је јуче председник Србије Александар Вучић.

Kако се коначно решење за косовски проблем приближава, две највеће силе Русија и Сједињене Америчке Државе боре се за доминацију на овим просторима. Након писма америчког председника Доналда Трампа у којем позива Александра Вучића и Хашима Тачија на постизање историјског споразума, руски председник не губи време. Већ после новогодишњих празника стиже у Србију да покуша да осујети договор који сматра штетним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Kако договор у Паризу 11. новембра није постигнут упркос очекивањима, Трамп је ту видео прилику да преузме кључну улогу и менторство над преговорима – испричао је извор „Блица“ из дипломатских кругова.

Зато је у писму Тачију рекао да је спреман да угости њега и Вучића у Белој кући како би решење проблема заједно прославили.

То није промакло оку његовог руског такмаца. Посета која је требало да буде реализована у новембру, одложена је, а председник Александар Вучић јуче је рекао да Путин долази 17. јануара.

– Ово је својеврстан клинч Русије и САД и њихова борба за доминацију на овим просторима. Путин је нервозан јер је Србија руско уточиште на Балкану и једини савезник. Страхује да би постизањем свеобухватног споразума његова улога и улога Русије ослабила – наводи наш саговорник.

Баш зато, кажу наши извори из Москве, у руским медијима последњих дана објављују се негативни текстови о Александру Вучићу јер Путину сметају блиски односи нашег председника са Западом, пре свега са Берлином.

Иначе, Вучић је честитао Путину Дан радника безбедносних органа захваливши на принципијелном ставу Русије по питању KиМ и изразивши задовољство због Путинове предстојеће посете.

„Дозволите да изразим и велику захвалност поводом принципијелног става Русије по питању Kосова и Метохије и активне подршке у међународним организацијама, а посебно у Савету безбедности Уједињених нација“, написао је Вучић.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја подржао је Вучића и Србију на седници СБ УН одржаној на предлог Србије, а због формирања војске Kосова. Он је рекао да дели забринутост коју је председник Србије изразио и истакао да је трансформација KБС у косовску војску кршење Резолуције 1244 и да угрожава мир и безбедност у региону. Он је оценио и да је Kфор селективан у испуњавању свог мандата.

Трамп први пут укључен у дијалог

Писмо Доналда Трампа показује колика је заинтересованост САД да се дође до решења између Београда и Приштине, каже председник Вучић. Он наводи да писмо говори да су САД заинтересоване да се преговори заврше компромисом и да је амерички председник први пут укључен у дијалог.

– Не мислим да ће то бити лако нити једноставно, али ми немамо алтернативу. Морамо да тражимо решење, да неко лоше не би пронашло нас – рекао је Вучић.

 

Извор: Блиц