Русија Србија

РУСИ НАМ ВРАЋАЈУ БЛАГО НЕПРОЦЕЊИВЕ ВРЕДНОСТИ! Србија на корак до листа Мирослављевог јевађеља!

Фото: Pixabay.com

Постоје веома охрабрујући наговештаји у вези са повратком једног листа Мирослављевог јеванђеља у Србију из библиотеке у Санкт Петербургу, где га третирају као врхунско културно добро, рекао је министар културе Владан Вукосављевић

Вукосављевић је за Новости навео да се у контактима са министром културе Русије дошло до решења које је у интересу обеју страна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У нашем Народном музеју налази се седам слика Николаја Рериха које су ту доспеле између два светска рата. Пошто Русија наредне године у Москви отвара музеј са именом овог сликара, разговарамо да се велике вредности двају народа врате кући. И на корак смо до тог важног догађаја – казао је Вукосављевић.

У збирци Руске националне библиотеке, подсетимо, чува се 370 средњовековних рукописа за које се поуздано зна да потичу из Србије.

Међу њима су Вуканово јеванђеље, 12 листова Радослављевог четворојеванђеља, један лист Мирослављевог јеванђеља, разна житија и други списи.

Русија планира да српско рукописно благо дигитализује како би постало доступно најширем кругу корисника.

Лист Мисослављевог јеванђеља доспео је у Русију када су почетком 19. века свештеници Руске православне цркве долазили на ходочашће у јужни део Европе, пре свега на Свету гору. Међу њима је био и архимандрит Порфирије којем су приликом посете Хиландару поклонили један лист Мирослављевог јеванђеља.

Руским свештеницима су показивали рукописне књиге или су им поклањали рукописе. Тако су ове књиге с Балкана стигле у приватне колекције, како свештенства, тако и племства. Међу тим рукописима је било и српских и бугарских, али и текстова из Француске, Немачке – свако је правио сопствену колекцију.

Након смрти колекционара, а често и за њиховог живота, збирке су поклањане императору и тако су доспевале у фондове Руске националне библиотеке, где се и данас чувају у склопу првобитних колекција.

 

 

Извор: Новости/Информер