Издвајамо Свет

РУСИ НЕ МАРЕ ЗА ЗАБРАНУ ЕУ: Највећи брод на свету, почео полагање цеви

Изградња гасовода Северни ток 2 улази у свој зенит, после Финске, механизација за полагање цеви почела је са радовима и у шведским територијалним водама.

Највећи брод на свету за подводно полагање цеви, “Пионирски дух”, придружио се грађевинској флоти Северног тока 2, која ради у финској ексклузивној економској зони на изградњи гасовода за снадбевање Европе руским гасом преко Немачке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пловило дугачко 382 метра наставиће да инсталира цеви за транспорт природног гаса уместо брода “Солитер”, који је претходно започео градњу у Финској у септембру, јавља Раша тудеј.

Према речима оператера пројекта Северни ток 2, брод “Солитер” је премештен у јужни део шведске ексклузивне економске зоне где ће градити деоницу од 510 километара у оквиру тог пројекта. Шведски радио СР је објавио у недељу да је “Солитер” почео са полагањем цеви у шведским територијалним водама и да се очекује да ће се грађевински радови трајати до лета.

“Пројекат Северни ток 2 одвија се по плану. Добио је дозволе у четири од пет земаља кроз чије воде ће пролазити две траке цевовода“, кажу у компанији Северни ток 2.

Додају да је до сада положено око 370 километара гасовода. Гасовод Северни ток 2, који ће се протезати од Русије до Немачке испод Балтичког мора, имаће капацитет од 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Како се процењује, тим гасоводом ће се обављати транзит 70 одсто продаје руског гаса у ЕУ.

Овај пројекат, који води подружница руског енергетског гиганта Гаспрома, реализује се у партнерству с немачким енергетским фирмама Винтершел и Унипер, француском мултинационалном компанијом Анжи, британско-холандским нафтним и гасним дивом Ројал Дач Шелом и аустријском енергетском компанијом ОМВ.

 

Извор: Б92