Свет

Русија има НОВО ОРУЖЈЕ: НАТО АПСОЛУТНО ПРЕСТРАШЕН! (ВИДЕО)

Уз подршку НАТО, САД су повећале притисак на Русију због сумње да та земља крши уговор о балистичким ракетама средњег домета

Након што је председник САД Доналд Трамп у октобру најавио иступање из споразума ИНФ (Интермедиате Ранге Нуцлеар Форцес) са Русијом, Вашингтон је наставио с радом. После састанка спољних министара НАТО у уторак у Бриселу, Алијанса је стала на страну САД и оптужила Москву да крши тај уговор о разоружању потписан 1987, којим се забрањују све крстареће ракете домета између 500 и 5.500 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтон је са своје стране поставио Москви ултиматум да у року од 60 дана почне да поштује Уговор – у противном, САД ће се из њега повући.

Пре тога је Пентагон са НАТО-партнерима разменио информације које је добио од тајних служби. Реч је о ракети која се у медијима назива Новатор 9М729 или, преведено на НАТО-код, ССЦ-8. ДW је о томе сакупио информације из јавно доступних извора.

Kрајем јула 2014, Њујорк тајмс је први пут објавио текст о томе да Вашингтон сматра да Москва крши уговор ИНФ. Тадашњи амерички председник Барак Обама је о томе једним писмом обавестио свог руског колегу Владимира Путина.

При томе се сматра да је Русија почела да тестира нову ракету још 2008. Према Њујорк тајмсу, Обамина администрација је о тој теми разговарала са Русијом, али је избегавала оштрије вербалне нападе, очито у нади да ће успети да се око тога договори с Kремљом.

Стејт дипартмент је сада саопштио да је од 2014. наовамо било укупно пет разговора о тој теми на нивоу техничких експерата, те да је Москва на то реаговала “демантијима, заташкавањем и неистинама“.

Тек је администрација Доналда Трампа први пут објавила како се зове ракета која наводно представља кршење споразума ИНФ. То је учинио Kристофер Форд, члан Савета за националну безбедност у Вилсон-центру у Вашингтону. Он је рекао да се ради о ракети типа 9М729, коју је направила фирма Новатор из Јекатерингубрга на Уралу. Предузеће које је део државног концерна за производњу оружја Алмас-Антеи, произвело је између осталог и нову крстарећу ракету на нуклеарни погон.

У Русији нема званичних информација о развоју и техничким подацима у вези са ракетом 9М729. У САД је Данијел Kоутс, шеф свих америчких тајних служби, те информације први пут објавио крајем новембра.

Он каже да је Русија са развојем те ракете почела средином 2000-их година; да је при томе Новатордобио налог да направи “ракету која је слична осталим ракетама“ које су тада прављене, као на пример, тактичка ракета земља-земља типа Искандер. До 2015. је Русија завршила обиман програм тестирања које је организовано тако “да се сакрије прави карактер тестова и могућности ракете“.

Kоутс је тачно описао како је то урађено. Уговор ИНФ дозвољава тестирање ракета које нису испаљене са земље већ само са воде или из ваздуха.

– Русија је знала за ту клаузулу и тестирала је најпре ракету испаљену са стационарне лансирне рампе при чему је удаљеност била много већа од 500 километара. А онда је тестирала исту такву ракету испаљену са мобилне лансирне рампе, додуше, на удаљеност мању од 500 километара – рекао је он.

– Ако Kоутсов опис одговара истини, онда је очигледно да Русија жели да прикрије чињеницу да је ракета испаљена са земље тестирана на растојању које уговор ИНФ забрањује – рекао је за ДW руски новинар и војни посматрач Александер Гољц. Он је аргументе САД назвао убедљивим “У њима бар има логике“.

САД званично не наводе колики је домет нове руске ракете, али су сигурне да она крши уговор. Њујорк тајмс је у фебруару прошле године објавио чланак према којем та ракета представља “директну опасност“ за највећи део Европе и делове Азије.

Амерички посматрачи преносе да се ради о ракетама које веома личе на већ постојеће моделе, па је тешко открити их. Русија признаје да постоје ракете типа 9М279, али пориче да оне крше уговор ИНФ. Министарство одбране није хтело да о томе говори.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs