Издвајамо Русија Србија

РУСИЈА НА НОГАМА ЗБОГ ВОЈСКЕ КОСОВА: Америка жели капитулацију Београда, елиминисање Срба на КиМ и да Србију сместе у НАТО!

Фото: Јутјуб

„Запалити Србију“, „Косово ствара војску неосуђених терориста“, „Сједињене Државе ће увек бити на страни Приштине“, „С таквом прошлошћу независност је немогућа“… неки су наслови које можемо видети ових дана у руским новинама, уочи најављеног формирања Војске Косова

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручио је да ће се за Војску Косова гласати 14. децембра у парламенту. Очекује се да ће оружане снаге Приштине чинити 5.000 војника и 3.000 резервиста.

Такви планови изазвали су оштру реакцију у Београду, док је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио Приштину да ће се суочити са озбиљним последицама ако настави процес трансформације косовских Безбедносних снага у војску.

Порука руског Министарства иностраних послова и руских медија је једноставна: формирање косовске Војске крши Резолуцију УН-а 1244 и води ка дестабилизацији на Балкану, а иза свега стоје Сједињење Државе.

Најкритичнији су према политици косовских власти провладини медији и новине.

Још нестворену формацију у Русији упоређују чак и са терористичком „Исламском државом“.

Руска државна новинска агенција РИА Новости објавила је више извештаја у вези планова косовских власти. Између осталог, она преноси изјаве министра одбране Србије Александра Вулина, директора Канцеларије за Косово Марка Ђурића, те представника странке „Српска листа“ на Косову Игора Симића.

Док Вулин сматра да се ради о стварању „војске неосуђених терориста“ ради обрачуна са Србијом и Србима, Ђурић преко руских медија позива светску заједницу да заустави формирање косовских оружаних снага.

– Најава формирања тзв. Војске Косова је директан напад на мир и безбедност на Западном Балкану. Овај корак косовских структура је у супротности са свим међународним документима о Косову и Метохији, пре свега, Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН – рекао је Симић за РИА Новости.

Овај представник косовских Срба осудио је Европску унију и амбасаде западних земаља због „благих упозорења“ и „ћутања“ поводом формирања косовске Војске.

У званичном листу руске владе „Росијскаја газета“, који наводи речи председника Србије Александра Вучића, стоји да ће „Сједињене Државе увек бити на страни Приштине, чак и у случају кршења свих темеља међународног права“.

Овај лист наводи мишљење стручњака за безбедност Џевада Галијашевића, који критикује „колективни Запад“ због толерисања „милитантне реторике“ косовских политичара.

– Западне владе су партнери и саучесници у злочинима ОВК-а (Ослободилачка војска Косова) и његових команданата, као што су Харадинај, Тачи и други. Они су заједно спровели ‘пројекат Косово’, који је подразумевао протеривање Срба, присилно стварање квази државе и владиних институција које би прикривале организовани криминал, трговину дрогом и оружјем, те мобилизацију џихадиста за учешће у геополитичким ратовима у муслиманском свету и рушењу режима – тврди Џевад Галијашевић за новине „Росијскаја газета“.

Тај исти лист назива премијера Рамуша Харадинаја „најсумњивом особом на Косову“, позивајући се на мишљење „немачких обавештајних служби“.

Против кога је усмерена будућа косовска Војска? Одговор на то питање тражи „Федерална новинска агенција“.

Иван Скориков, аналитичар руског Института Заједнице независних држава, који се иначе бави социо-политичким и економским процесима на постсовјетском простору, каже за ту агенцију да оружане снаге косовских Албанаца већ дуго постоје у облику Безбедносних снага, „које се састоје од бивших милитаната Ослободилачке војске Косова и њихових младих идеолошких следбеника“.

– Доделивање статуса редовних оружаних снага је, пре свега, политички корак. Војска је један од атрибута формалног суверенитета, а за милитаристичко албанско друштво је симбол поноса – сматра Иван Скориков.

Стварање косовских оружаних снага показује да је Запад свесно игнорише међународне правне механизме решавање косовског проблема ради нове дестабилизације на Балкану, тврди овај саговорник „Федералне новинске агенције“.

– Циљ свега је присиљавање Србије на политичку капитулацију, елиминисање српских енклава на Косову, признавање албанске квазидржаве, а затим интегрисање Србије у ЕУ и НАТО. Србија поново постаје талац велике геополитичке игре, јер је њена проруска позиција смета Западу – закључио је Иван Скориков.

Још један стручњак, Александар Пивоваренко, из Института за словенске студије Руске академије наука, каже за интернет новине ЕурАсиа Даилy да се косовска Војска формира уз помоћ америчких инструктора.

– За Сједињене Државе, стварање ове структуре решава неколико проблема. Као прво, оне добију додатну снагу, која је способна да делује оружаним путем. Као друго, стварање зависне војне структуре је средство за очување политичког утицаја на овој територији – рекао је Александар Пивоваренко.

„Стварање ‘војске’ (супротно одредбама сопственог ‘устава’) може довести до најтежих последица не само за српско становништво у покрајини, већ и за безбедност балканског региона у целини“, стоји у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Поред тога, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров назвао је Косово „извором нестабилности на Балкану“. У интервју за грчке медије Лавров је рекао да „Косово не само саботира реализацију договора постигнутих са Београдом, већ предузима нове провокационе мере“.

Руски министар сматра да ће косовска Војска бити усмерена против Срба који живе на Косову.

Извор: Ало.рс