Издвајамо Србија

РУСКА ВОЈСКА МОЖЕ НА КОСОВО! Москва неће дозволити погром Срба (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Русија и њен председник Владимир Владимирович Путин спремни су да војно помогну Србији и пошаљу своје трупе на Косово уколико шиптарски екстремисти нападну север српске покрајине

Ово тврди Виктор Колбановски, директор московског Балканског центра за међународну сарадњу и функционер Путинове партије Јединствена Русија. Према његовим речима, руско војно присуство у Србији, односно на Космету, може да спречи ратни сукоб јер би то створило баланс између српске војске и такозване ‘војске Косова’ која има отворену подршку САД.

Loading...

Регион у фокусу
Колбановски подсећа да је ситуација на Балкану била стављена на дневни ред седнице Савета безбедности УН 17. децембра, што сведочи о томе да је тај регион у фокусу руске националне безбедности.

– Трансформација КБС у ‘армију’, донета под покровитељством САД, покренула је заоштравање конфликта. Проблем је америчка војна помоћ Приштини, а могуће и директно мешање у конфликт на страни косовских Албанаца, као што се десило 1999. године. При таквом сценарију, српска армија неће бити у стању да одбрани суверенитет и територијални интегритет државе. Из те опасне ситуације постоји излаз, који ће вероватноћу војне интервенције САД и НАТО у потенцијалном конфликту свести на минимум. На територији централне Србије треба поставити руски војни контингент, који био осигурао оперативну контролу ситуације и помоћ српским војницима – рекао је Колбановски за руску информациону агенцију ЕА дејли и додао да је за стабилност Србије и региона неопходно постићи ‘војни паритет’:

– Америчка војна база ‘Бондстил’, која се налази на окупираној српској територији, постала је центар припреме ударне песнице косовских Албанаца. Руско војно присуство може да осигура Србији војни паритет. Војни баланс неопходан је за деескалацију косовског конфликта, као и за заштиту Срба у окупираним територијама…

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност “Едуконс”, коментаришући ове наводе, оцењује да су Руси потпуно свесни опасности на Балкану.

– Руске службе безбедности желе да спрече ескалацију сукоба на Косову, али и да ставе до знања Албанцима и њиховим менторима да такав сценарио неће дозволити. Путинов став јесте да подржава сваку одлуку Србије о Косову, он тражи да и Албанци схвате потребу за компромисом. Руско војно присуство не мора бити само у физичком смислу, као што није било ни америчко 1999. године, али може да одлично заштити српске интересе ако буде потребно – истиче Бјеговић.

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран упозорава, међутим, да је ово супротно са стратегијом Србије о војној неутралности.

– Русија подржава Србију и пружа помоћ како скупим донацијама, тако и на међународном плану. О војној подршци вреди размишљати тек ако би НАТО донео сулуду одлуку о новој агресији на Србију – наглашава Каран.

Исти третман за све
Бивши амбасадор Милисав Паић, шеф Српског спољнополитичког круга, сматра да нови руски предлог свакако заслужује пажњу.

– Својевремено је потписан споразум са НАТО у области логистичке подршке који предвиђа слободу кретања и дипломатски имунитет припадницима НАТО, што оставља могућност да се слично потпише и са Русијом. НАТО и ЕУ се противе идеји да Србија призна дипломатски имунитет члановима Руског хуманитарног центра у Нишу, али имајући у виду да нема руске војне претње, у складу са начелом војне неутралности Србија може да пружи једнак третман и руским снагама – закључује Паић.

Амбасада САД у Приштини: Опозиција да уђе у дијалог
Амбасада САД у Приштини тражи од две опозиционе партије, Демократског савеза Косова Исе Мустафе и Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, да се укључе у дијалог са Београдом. Како је саопштено, није време да опозиција буде ван овог процеса, нити да ствара препреке за постизање свеобухватног решења.

 

Извор: М. Дакић – М. Добромировић/Информер

Loading...
loading...
loading...