Издвајамо Русија

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО: Ево зашто је Ту-160 најбољи бомбардер на свету…

Изјава америчког дипломате је крајње непрофесионална и није утемељена у реалности. Руски бомбардер нема конкуренције у свету по својим основним летно-техничким карактеристикама, где рецимо по параметру максималне брзине овај авион превазилази велики број ловачких апарата који се налазе у наоружању земаља НАТО

У надолазећим годинама руска стратегијска авијација ће добити модернизоване авионе Ту-160М2 са побољшаним карактеристикама. Како наводи командант стратегијске авијације генерал-пуковник Сергеј Кобиљаш, тренутно у свету не постоји конкуренција када је у питању овај авион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси руски информативни портал „Красная звезда“, генерал се осврнуо и на недавне задатке који су обавили стратегијски бомбардери Ту-160, за време своје посете Венецуели. Наиме, авиони су летели преко воденог пространства Атлантског океана, где су наилазили на нестабилне олујне зоне праћене снажним електричним пражењем. Међутим, пилоти су том приликом показали висок ниво професионализма, где су у реалном  времену кориговали своју путању лета у циљу избегавања непотребног ризика, истовремено узимајући у обзир и параметре нивоа горива у резервоарима.

Он је прокоментарисао и изјаву америчког дипломате Кевина Витакера (амбасадор САД у Колумбији) који је пре неки дан рекао да је руски надзвучни бомбардер „музејски експонат“:

„Ради се о веома непрофесионалној изјави, која осликава велику завист код људи који Русију сматрају за свог непријатеља. У целокупној историји ваздухопловства још се није појавила летелица која овом авиону може да парира по брзини, плафону лета и долету. Његова максимална брзина достиже 2230 км/час. То је више него код неупоредиво лакших ловачких авиона, који се налазе у земљама које чине НАТО“- рекао руски генерал.

Савремено ракетно наоружање које поседује овај бомбардер, његова брзина и плафон лета, дозвољавају му да ефикасно наноси удар без уласка у зону непријатељске противваздухопловне одбране. Први човек стратегијске авијације је додао, да су поред свој ових параметара техничке способности Ту-160 још нису исцрпљене. Његова модернизована верзија ће имати још боље карактеристике.То ће бити практично нови авион који је ће само споља изгледати као стари.

Од безброј елемената које ће постати део унапређеног авиона, издвају се две кључне ствари. Прво, са овим напредним захватима продужиће се рок његове експлоатације која ће достићи период 45-50 година. На другом месту се истиче пакет дубоко модернизоване авионике самог ваздухоплова, са новим радио-електронским комплексом који је интегрисан са нападно-навигационим компонентама, где ће авионом моћи да се управља преко инерцијалне, астро-инерцијалне, радарске и сателитске навигације. Летелица ће за своју одбрану  користити комплекс противелектронске борбе коју развија концерн „Радиоэлектронные технологии“.

 

Извор: rs.rbth.com