Србија

СА ФРАНЦУЗИМА СТИГАО И НОВАЦ! Србима фина дивиденда од аеродрома! Ево колико новца да очекујете на рачуну

Грађани који нису до сада продали своје бесплатно стечене акције Аеродрома „Никола Тесла“ могу ускоро на својим рачунима да очекују дивиденду у износу од око 1.455 динара

Француска компанија „Ванси“ је, плативши једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра, преузела управљање београдским аеродромом. Новац ће, сразмерно учешћу у власништву бити подељен свим акционарима: држави 417 милиона евра, а малим акционарима преосталих 85 милиона евра. Тачан датум расподеле још није познат, али се незванично очекује да буде за два до три месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аеродром „Никола Тесла“ има укупно 35,03 милиона акција, од којих је у сопственом власништву око 1,26 одсто. Остатак, од укупно 34,58 милиона улази „у рачуницу“ за поделу ове концесионе накнаде. То, практично, значи да ће вредност по акцији бити 14,49 евра бруто (око 1.713 динара). Толико ће приходовати држава по свакој акцији. Грађани, пак, добијају овај износ умањен за порез од 15 одсто, што износи 12,31 евро. То је, по тренутном званичном курсу, 1.455,7 динара по акцији.

Исплати дивиденде, као расподели добити неке компаније, увек мора да претходни одлука Скупштине акционара, чија седница још није заказана.

– Аеродром уобичајено прави пресек стања за исплату дивиденди на крају пословне године, на дан 31. децембар, а у јуну се одржава редовна скупштина акционара. Претпостављам да ће, у случају концесионе накнаде, бити заказана ванредна скупштина акционара, како би расподела била обављена раније – истиче Ненад Гујаничић, главни брокер инвестиционог друштва „Моментум секјуритиз“.

Он напомиње да Аеродром послује са профитом и да ће ову годину завршити са оствареном добити од око 3,4 милијарде динара тако да може да се очекује и подела дивиденди из добити из текућег пословања, што, опет, зависи од одлуке акционара.

Иначе, у понедељак је усвојен и нови статут акционарског друштва Аеродром „Никола Тесла“. Према њему, позив за ванредну седницу скупштине акционара упућује се најкасније 21 дан пре дана одржавања седнице. Према најавама српских званичника, новац од концесионе накнаде требало би да буде у републичком буџету за два до два и по месеца, што значи да ће се истовремено наћи и на рачуну малих акционара.

Део добијеног новца од француских концесионара наша држава ће, такође према најавама званичника, искористити за враћање старих дугова, а остатак „за велике инфраструктурне пројекте у будућности“.

Годишња накнада
Уговором о концесији, француски „Ванси“ обавезао се и на уплату годишње концесионе накнаде, која ће износити од 4,4 милиона евра до 15,1 милиона евра и уплаћиваће се у наредних 25 година у зависности од остварених резултата. Тај новац ће такође бити расподељен између буџета Србије и мањинских акционара. Тако би у случају миминалне накнаде од 4,4 милиона евра, грађанима малим акционарима припало 12,7 евро центи по акцији, односно око 15 динара по тренутном курсу. А, у случају 15,1 милион евра, овај износ би по акцији био 37 евроценти, односно око 44 динара.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti