Свет

САД поручују Европи: Само уједињени можемо да победимо Русију

Сједињене Америчке Државе поздрављају одлуку Европске уније о Украјини и „Северном току 2“, као и о продужењу санкција Русији и обећавају да ће и даље наступати као „јединствени фронт“ са Европљанима, изјавио је портпарол Стејт департмента Роберт Паладино.

„Поздрављамо једногласну одлуку Европског савета да продужи економске санкције против Русије. Такође поздрављамо напоре ЕУ да подржи регионе Украјине на које је негативно утицала руска агресија на Азовском мору“, рекао је Паладино.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да Сједињене Америчке Државе деле заједнички став Европске уније која сматра да је инцидент на Црном мору напад Русије на украјинске бродове и кршење међународног права. Москва је више пута наглашавала да су украјински бродови прекршили државну границу, а руске граничне службе извршиле су своју дужност.

„Сједињене Америчке Државе ће наставити да сматрају Русију одговорном за њене акције и да сарађују са европским савезницима и партнерима како бисмо заједнички наступали против агресије Кремља“, додао је портпарол Стејт департмента.

Он је позвао Немачку да „послуша суседе“ и одустане од изградње гасовода „Северни ток 2“.

„Резолуција Европског парламента од 12. децембра понавља значај улоге Украјине у европској мрежи снабдевања енергијом и осуђује изградњу цевовода ’Северни ток 2‘, који подржава Кремљ као политички пројекат. Позивамо Немачку да послуша забринутости многих својих суседа чија ће безбедност бити угрожена због овог гасовода“, истакао је Паладино.

Сједињене Америчке Државе активно траже прекидање изградње гасовода „Северни ток 2“, а заузврат Европи нуде сопствени природни течни гас.

Раније су лидери ЕУ усвојили изјаву о спремности да „предузму мере“ за ојачавање подршке Кијеву у вези са задржавањем украјинских ратних бродова који су прекршили руску границу. У документу се наводи да „нема никаквог оправдања за употребу војне силе од стране Русије“. Савет такође захтева тренутно пуштање на слободу свих притворених украјинских морнара и враћање бродова.

У недељу 25. новембра бродови украјинске морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Председник Русије Владимир Путин назвао је овај инцидент провокацијом и истакао да су међу члановима посаде украјинских бродова била и двојица припадника Службе безбедности Украјине, који су фактички руководили овом специјалном операцијом.

 

Извор: rs.spuntiknews.com