Издвајамо Србија

Служба за борбу против организованог криминала истражује Мркоњића, ПОЛИЦИЈА САТИМА ЧЕШЉАЛА ДОКУМЕНТАЦИЈУ

Фото: Јутјуб

Инспектори Службе за борбу против организованог криминала

(СБПОК) чешљају документацију која се односи на јавашлук на деоници аутопута Уб-Лајковац, сазнаје „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су пре два дана били у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, у делу за саобраћај. Задржали су се у Министарству два сата, а све поводом кривичне пријаве коју је Министарство поднело пре више од годину дана, против бившег министра грађевинарства Милутина Мркоњића и још 13 особа због лоше изведених радова на спорној деоници дугој 12,5 километара.

Овај део пута би могао да уђе у анале о саобраћајницама јер се практично поново гради – започет је још 2010. године, а онда се 2017. године испоставило да мора поново да се ради због лоших материјала.

– Инспектори СБПОК-а тражили су и добили документацију која се односи на деоницу Уб-Лајковац. То упућује на закључак да је коначно почела истрага полиције на основу кривичне пријаве против Милутина Мркоњића и осталих – каже извор „Блица“.

Изградњу овог дела аутопута изводиле су компаније “Путеви Ужице” и “Планум”, а од самог почетка 2010. године радове је пратио низ померања рокова. Мркоњић је најављивао завршетак радова још крајем 2011. То се, међутим, није догодило.

– Кривичне пријаве се не односе само на те фирме већ и на оне одговорне у лабораторијама које су стављале свој потпис на закључке да је материјал који је коришћен за спорни пут ваљан и да одговара стандардима. Занимљиво је да је, пре доласка СБПОК-а, Специјално тужилаштво за организовани криминал слало пет ургенција да полиција одговори шта је у овом поступку утврђено – каже наш саговорник.

Пријава против Мркоњића и још 13 особа поднета је, како је „Блиц“ већ писао, крајем октобра 2017. године. Њоме су обухваћени и одговорни из ПЗП “Београд”, “Путева Ужице”, “Планума”, који су били задужени за градњу ауто-пута, али и инжењери “Коридора Србије” и ЦИП-а, који су били у служби наџора.

Репортери „Блица“ били су недавно на овој спорној деоници, и тамо затекли стара али и нова клизишта и пукотине, јер се испоставило да је у пут уграђивана глина. Да апсурд буде већи, стање на терену је показало и да је глина још и најмањи проблем, те да су, како пише у пријави, “сви материјали уграђени у ауто-пут незадовољавајућег квалитета”, те да су тако одговорни „прибавили корист у износу већем од 1,5 милиона динара”.

Све то се вероватно не би догодило да је наџор био одговарајући, што је од 2010. до 2014. прво задужио Институт за путеве, затим Саобраћајни институт ЦИП, а на крају и ЈП „Коридори Србије”.

Међутим, испоставило се да је наџора у појединим моментима било само на папиру, али и да је спорна улога “Коридора” у надгледању јер њихови запослени немају довољно искуства за тај важан посао.

ренутно се ради санација деонице Уб-Лајковац, а и тај пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП, баш као што је радио осмислио и основни пројекат. Ни санација не иде без проблема јер, према информацијама „Блица“, главни извођачи радова, предузећа “Путеви Ужице” и “Планум”, нису поступали по пројекту нити завршили радове у назначеном року од 60 дана. Због тога им је наплаћена банкарска гаранција од три милиона евра.

Сада је кинески извођач “Шандонг”, који већ изводи радове на суседним деоницама Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг, преузео извођење радова на санацији заједно са подизвођачем “Енергопројект-нискоградњом”.

Мркоњић: Нек свако ради свој посао

Мркоњић за „Блиц“ каже да је добро што инспектори СБПОК-а чешљају документацију.

– Добро је што то раде, нека се свако бави својим послом. Али, нека се позабаве и периодом до дана данашњег – казао је Мркоњић.

Извор: Блиц.рс

Ознаке