Издвајамо Свет

ШОКАНТНО! ЕВО ШТА ЈЕ ТРАМП ПОРУЧИО ШИПТАРИМА: Тачи, укини таксе и распусти ‘војску’, па дођи са Вучићем у Белу кућу

Фото: Јутјуб

Председник САД упозорио Хашима Тачија да је историјски тренутак за компромис и да би све друго било корак уназад * Вучићу у посебном писму рекао да њега и Тачија очекује у Белој кући да прославе договор

Амерички председник Доналд Трамп затражио је од самозваног председника лажне државе Косово Хашима Тачија да моментално укине таксе од 100 одсто на српску робу и распусти „војску“!
Трамп је у писму упућеном Тачију упозорио приштинског лидера да је историјски тренутак за компромис и да би све дуго било корак уназад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф америчке државе позвао је Тачија да прекине све акције које би отежале постизање споразума са Београдом, директно мислећи на формирање „војске Косова“ и енормне царине на робу из централне Србије. Трамп је, истовремено, послао писмо и председнику Србије Александру Вучићу, у ком је навео да њега и Тачија очекује у Белој кући да прославе договор.

Неуспех трагичан
Трамп је поручио Тачију да Приштина мора да искористи шансу да склопи трајни мировни споразум са Србијом.
– Био би велики неуспех не искористити јединствену прилику за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа. Неуспех би био трагичан корак уназад и охрабрујем Тачија и приштинске челнике да искористе јединствени тренутак да буду уједињени током наставка дијалога, као и да се уздрже од акција које би могле отежати доношење споразума. САД су спремне да помогну у постизању споразума са Београдом који би био у обостраном интересу. Кад се то догоди, очекујем вас и председника Србије Александра Вучића у Белој кући да тај историјски тренутак заједно прославимо – навео је Трамп.

Амерички лидер је позив у Белу кућу упутио и самом Александру Вучићу у посебном писму, наводећи да ће га радо угостити заједно са Тачијем када се договор постигне.
Коментаришући ове наводе, политиког Јелена Вукоичић оцењује да је ово свакако позитивна вест.
– Писмо Тачију показује да врх америчке администрације увиђа да је стање на Косову неодрживо и да албанске опструкције и провокације не доприносе решавању проблема, већ само хаосу. С обзиром на то да Американци имају друге спољнополитичке приоритете, а јасно им је да без Србије нема решења косовског проблема, желе да се то питање реши у догледно време. То би могло да се постигне само уколико се управо из Вашингтона изврши притисак на Приштину да престане са насилничком политиком – подвлачи Вукоичићева.

ТАЧИЈУ СЕ ЈАВЉА: Могли би да постигнемо спразум У СКОРОЈ БУДУЋНОСТИ
Лидер Народне мреже Владан Глишић истиче да је ЕУ показала да нема снаге да решава проблеме на Косову.
– Решење мора бити компромис, а не победа Приштине и понижење Србије. Надам се да је тога свестан и Трамп. Враћање проблема у Савет безбедности УН већ је велики успех и иницијативу САД треба прихватити само у том оквиру – наглашава Глишић.

Баш им се жури
Аналитичар Александар Павић, међутим, сматра да је реч о журби да се што пре постигне „правнообавезујући споразум“ Србије и криминалаца који су окупирали њену јужну покрајину.
– То би, наравно, било у интересу САД, односно вашингтонске антируске „дубоке државе“. Трамп је директан у комуникацији, и да је од Тачија тражио распуштање „војске“, то би изричито рекао. Вашингтон жели да оконча разне мировне мисије у које су укључени, а једна од њих је и на Косову – закључује Павић.

Хашим Тачи изјавио је у Бриселу да ће САД бити укључене у дијалог и постизање споразума Косова и Србије.
– Верујем да ће Доналд Трамп подржати и помоћи процес дијалога са Србијом. Трампова порука је да радимо више, јединственије и свеобухватније и да постигнемо коначни споразум – казао је Тачи.

 

Извор: M.Dobromirović/Informer