Издвајамо Србија

СРБИЈА ГА ЖЕЉНО ИШЧЕКУЈЕ! Путин ће обићи једно српско сеоце, а за то има СПЕЦИЈАЛАН РАЗЛОГ (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин посетиће Србију 17. јануара, а његову посету неће жељно чекати само у Београду, да би разговарали о крупним политичким питањима, већ и подно Фрушке горе у малом сремском Банстолу.

Само дан након што је посета руског председника потврђена, на Цркви Благе Марије у Банстолу, надомак Сремских Карловаца, коју је народ већ прозвао Путинова, осванула је централна купола уз четири мање са крстовима златне боје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова фаза практично представља завршетак грубих грађевинских радова на цркви, а освештао их је епископ сремски Василије са свештенством.

У народу се увелико прича да су радови убрзани зато што ће Путин цркву имењакињу обићи током посете Србији, али то нико од свештенства није хтео да потврди приликом освештења. Само су кратко додали да је Путину преко руских дипломата уручен позив за посету.

Иницијатива за градњу је потекла од мештана Банстола, који су били спремни да купе плац и на њему саграде мању богомољу. Кад су идеју изнели владики Василију, он је рекао да ће купити плац и тако је заједничка намера да се ту подигне храм почела да се спроводи у дело.

– Црква је грађена по угледу на Цркву Светог Николаја у Софији и она прича о српско-руском пријатељству кроз векове и страдању кроз 20. век. Поред тога што носи име Благе Марије, незванично се назива Путинова црква, јер је то прва црква која се подиже у руском стилу код нас. Преко дипломатских канала смо упутили руском председнику позив да посети ово место кад буде дошао у јануару, као знак да га Србија радо дочекује – рекао је члан одбора за подизање цркве Бранко Симоновић.

 

 

Извор: Блиц/srbijadanas.com