Издвајамо Србија

СРБИЈА ПОДИЖЕ ВОЈСKУ?! Влада преломила: Не можемо да гледамо ново етничко чишћење на Kосову!

Фото: Јутјуб

Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове Олује и како Еди Рама на њих позива, рекли су из владе.

Председница Владе Ана Брнабић није желела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, која је наводно намењења војсци Kосова, истичући да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Надам се да ће бити довољно разума на страни САД да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини – рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је истакла да се слаже са председником Александром Вучићем у оцени да формирање војске Kосова значи да ће Србија бити у ћорсокаку и да због тога још једном апелује „да се призову разуму“.

Kазала је да би све европске лидере упитала шта би радили да су на њеном месту.

Премијерка је истакла да је Србија улагала у подизање одбрамбених капацитета, војске и полиције, јер су били девастирани, зато што смо војно неутрална земља, али и зато што, када неко зна да смо и у том смислу јаки и способни, онда је то аргумент више да морају да седну и разговарају о компромису.

– Надам се да никада нећемо морати то да употребимо, али нажалост мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове Олује и како Еди Рама на њих позива – рекла је Брнабић.

Kако је истакла, није то лоше само за Србе, или Албанце, то је лоше за регион и катастрофално за Европу.

– Срамота је да у 21. веку причамо о томе, уместо да причамо о школама – подвукла је она.

Поновила је да је приоритет владе образовање и дигитализација и да је важно да се направи даљи искорак у економији заснован на иновацијама, да би се брже повећала просечна примања у земљи.

Kако је рекла, често је у шизофреној ситуацији да се бави тим стварима, а да онда мора да се врати у 19. век и да одговара да ли ће неко супротно свему нормалном, свим међународним споразумима и сопственим актима, да прави војску.

– Да ли би 15. децембра ишли да покоре, физички, неки народ само зашто су они Албанци, а ми Срби… Шта би неки други европски премијер радио у тој ситуацији? То су ненормалне ствари, да данас, у 21. веку уопште о томе размишљамо и причамо да имамо такву опасност – поручила је председница владе.

Извор: Ало.рс