Издвајамо Србија

СРБИЈА УЛАЗИ У ЕУ?! „ХИТНО нам је потребан – Одмах примити ЦЕО БАЛКАН у чланство!“ Упућен ванредни АПЕЛ БРИСЕЛУ!

Pixabay.com

Бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек сматра да ЕУ мора променити своју стратегију према Западном Балкану и све државе одмах примити у чланство.

Бусек је, на синоћњој дискусији „Европа и ти: биланс аустријског председавања и изгледи на изборе за Европски парламент“ у Бечу, истакао да је бесмислено „играти се доктора“ и покушати нешто поправљати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ни југ Италије није зрео за ЕУ, али је ипак у Унији. Нама је хитно потребан цео Балкан у ЕУ. Све друго би у стварности било неправедно – подвукао је шеф бечког Института за подунавље (ИДМ).

Бусек је казао да су многи инструменти ЕУ застарели, а у то, како каже, спада и ротирајуће председавање.

– Нисам сигуран колико је то још сврсисходно – нагласио је он.

На скупу је научни сарадник ИДМ Силвиа Нађиван представила документ „Јасне визије и хитно потребне мере које је могуће реализовати“.

У том документу се указује, пре свега, на велики проблем одласка становништва са Западном Балкана.

– Будућност Балкана зависи снажно о тога колико ће бити могуће “угушити“ етничко-националистичку политику – сматра Нађиван.

Новинар Kлаус Премперс је оценио да су ЕУ потребни далекосежне реформе у блиској будућности.

– Један позитиван развој је Брегзит, односно да неко напушта Унију који је увек гласао против даље интеграције – нагласио је он, додајући да ће се сада видети да ли ће бити створен већи простор за интеграцију.

Истовремено, сматра да је неопходно пронаћи нове моделе за континент и опростити се од пар константи у Европи.

Сагласни су били учесници да није више у духу времена говорити о осовини Париз-Берлин, и то не само што се ближи крај мандата немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Европа је далеко већа и неопходно је друге актере снажније укључити, затражили су они.

Бусек је додао да се тренутно суочавамо са Европом застоја, због чега околности председавања Аустрије ЕУ нису биле лаке.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг