Издвајамо Русија Свет

Шта је Путин рекао Меркеловој и Макрону па су занемели

Москва — Председник Русије Владимир Путин је у Буенос Ајресу председнику Француске и немачкој канцеларки пренео свој став по питању Керчког инцидента.

Путин се са турским председником сложио о увођењу демилитаризоване зоне у Сирији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да нису могли да не чују руски став, јер је председник Путин на састанку са Емануелом Макроном и Немачке Ангелом Меркел лично објаснио како се све то десило (Керчки инцидент), како је провокација испланирана, како су је спровели и како одговорно су наши граничари извршили своју дужност, у покушају да избегну нежељене инциденте“, рекао је Лавров, гостујући на емисији „Москва. Кремљ. Путин“.

Према његовим речима, „провокатори“ из Украјинске безбедносне службе су „урадили све да испуне наређење, које је пронађено на бродовима“, преноси ТАС С.

Лавров каже да се у наређењу наводи да украјински бродови тајно уђу у неутралне воде, без икакве најаве, и прођу испод кримског моста, кроз Керчки мореуз према Азовском мору.

„Председник Путин је обавестио своје саговорнике о овоме. Од њих нисмо чули никакву реакцију“, рекао је Лавров.

Руске снаге су 25. новембра заплениле три брода украјинске морнарице у Керчком мореузу, између Црног и Азовског мора, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде.

Путин се са турским председником Ердоганом на самиту Г20 договорио о увођењу демилитаризованих зона у сиријској покрајини Идлиб, додао је Лавров.

„Током овог састанка обе стране су потврдиле своју позицију о Идлибу. Упркос свим напорима турских колега, нису сви екстремисти напустили демилитаризовану зону“, рекао је Лавров.

Извор: б92.нет