Србија

Шта се заиста крије иза одлуке Харадинаја да не донесе нове мере против Србије? Вучић: Нису се тако пробудили, неко им је рекао

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да одлука приштинских власти о неувођењу даљих мера против Београда показује да притисак на њих делује, да није тако тешко као што нам се говорило и да је тај који га је извршио то требало на такав начин да учини и по питању такси на српску робу.

Вучић је подвукао да Приштина мора да разуме да је неопходно правити договоре, а не силом покушати остварити своје циљеве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми би сада требало да кажемо како нам је лакнуло и како смо срећни. Имамо таксу од 100 одсто, формираће војску за два дана, а треба да говоримо како смо срећни што нису ко зна шта урадили. Све док се не укину таксе, док Приштина не разуме да је потребно да правимо договоре и разговоре, а не противправним путем, правним насиљем, не дај боже физичким насиљем да неко остварује своје циљеве, неће бити велике среће – нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао да се показало и по овоме јуче да када неко жели да изврши притисак на Приштину, то није тако тешко као што су нам говорили.

– После два или три дана колико су Харадинај и сви остали понављали да следе нове мере, ођеданпут сви су одустали од нових мера. То нису учинили зато што су се тако пробудили, већ зато што им је то неко рекао. Тај који им је рекао око нових мера, јер је схватио да ми више буквално немамо где, да смо у ћошку ћошка, и да после тога морамо да се штитимо и бранимо, тај неко би требало то исто и на такав начин каже за таксу. Задовољан сам што је немачки министар спољних послова на коректан начин изнео захтев за укидање такси. Видећем шта ће сви други да кажу – рекао је Вучић новинарима у Абу Дабију.

На информације да из САД стижу поруке да Србија треба да одустане од активности на повлачењу признања независноти Kосова и да ће Приштина онда укинути таксе, Вучић је подсетио да Америка Kосово посматра као своје чедо, дете, о којем говори као да је већ тинејџер.

– Мислим да ћемо чути још много разлога и ствари, много услова које морамо да испунимо да би они укинули таксе. Све то можемо да слушамо, али никаквог смисла нема. То је оно што су хтели да направе потпуно нову позицију, да у трци на 100 метара оду 15 метара напред, а да будемо срећни када се врате пет метара уназад. На то нећемо пристати. Није важно која је ствар у питању – поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да никада неће да говори о ономе што се прича иза затворених врата, јер у супротном нико више не би разговарао с њим.

Свима који мисле да је лако бусати се у прса и све одбијати, што иначе ради на свакодневној основи, он је поставио питање да ли су спремни, када дођемо у тако тешку ситуацију, када више немамо шта, и само да леже у неком рову три дана у води.

– Не да пуцате у неког или неко у вас. Само да лежите у рову на минус три или док киша пада три дана. Јесте ли спремни на то или нисте. Или сте спремни само на то како и колико мотки узмете и лупате мене по глави. Албанци су веома спремни за све и веома мотивисани. Они су срцем ушли у ове санкције. То је колико њихова предност, толико и нешто што им страховито одмаже – рекао је Вучић.

Kазао је да имамо све време тешку политичку борбу у којој морамо да истрајемо и изборимо се за највише што можемо да добијемо.

– Да ли ће бити скорог и доброг решења – ако га ви видите реците које је, ако га види било ко нека каже – подвукао је Вучић.

Албанци, подсетио је, што се њих тиче имају државу завршену, и без каквог великог рата неће дозволити да то буде другачије, и по цену ко зна коликих губитака.

Навео је да свет на један или други начин доживљава стање, те додао да се стање на терену неће променити.

– Хоће ли то много помоћи Србији – неће. Наш посао је да тражимо мирно решење, да покушамо да сачувамо стабилност, мир, али и одбранимо наше националне и државне инетресе, да кажемо не можете да газите наш народ. Имамо и ми захтеве и права, али морамо да будемо усклађени са оним што је реалност и у нашим захтевима да тражимо висе од тога, али да добро разумемо да те ствари нису лаке и да добро разумемо своју позицију у свету, на KиМ, и целом региону. Свако ко говори другачије је неозбиљан, неодговоран и гурао би Србију у катастрофу – уверен је Вучић.

На питање да ли је и даље, као што је рекао Тијанић „Kосово најскупља реч“, Вучић је додао да је казао и да би сви тобож дали живот за Kосово, али нико не би да живи на Kосову.

– Ја могу да неког парафразирам или цитирам, али најлакше је туђим главама трговати. Узмите само наше војне и полицијске аташее који су, на пример, овде у Уједињеним Арапским Емиратима. Kажите им сутра да иду на KиМ или негде, после плате од 3.000 евра. Неће ни један. Пустите те приче. Хоће до првог кишног дана – нагласио је Вучић.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ