Србија

Стигла и потврда са највише позиције: Војска лажне државе не сме на север Косова

Портпарол Kфора Винченцо Грасо тврди да специјалне јединице Росу немају обавезу да од било кога траже дозволу за долазак на север KиМ за разлику од, како каже, косовских безбедносних снага, чије кретање мора да одобри командант Kфора.

Грасо тврди и да је Kфор спреман да заштити све грађане Kосова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли снаге Росу и такозване косовске војске могу да без његове дозволе и дозволе локалних власти уђу на север KиМ, Грасо каже да тзв. косовска полиција може да врши своје задатке у склопу спровођења закона широм KиМ, без обавезе да тражи дозволу од било кога.

– Јединица за специјалне операције Росу, која може бити наоружана дугим цевима, јесте јединица Kосовске полиције и као таква има мандат да спроводи закон широм Kосова, без обавезе да тражи одобрење – тврди Грасо.

С друге стране, како наводи, косовске безбедносне снаге, према ранијем договору, морају да имају одобрење од команданта Kфора пре него што се ангажују на северу KиМ.

– НАТО очекује од локалних институција да наставе да се придржавају тог договора – поручио је Грасо.

Он је додао да је ситуација на KиМ под контролом, „упркос политичким тензијама и изјавама за јавност“ и нагласио да је Kфор увек присутан, чак и када је мање уочљив.

– Редовно пратимо ситуацију и изводимо вежбе, распоређујемо возила и трупе широм Kосмета, како бисмо одржали способност да брзо интервенишемо када год је и где год је то потребно – рекао је Грасо.

Подсетивши да је Kфор пре десетак дана извео вежбу о којој локална самоуправа на северу KиМ није била обавештена, он је рекао да се вежба изводила уочи формирања косовске војске, „што је код Срба оправдано будило стах од евентуалног заузимања севера Kосмета од стране Приштине“.

Он тврди да је Kфор изводио вежбе на различитим локацијама широм KиМ.

– Не само на северу. Оне нису биле повезане с политичким дешавањима у Приштини и није било никаквог ризика или претње од могућег заузимања северног Kосмета. У сваком случају, сваки грађанин на Kосмету се само може осећати сигурније због присуства Kфора. Нема страха када је Kфор присутан – сматра Грасо.

Он напомиње да је Kфор увек спреман да информише и одржава везу с локалним властима.

– Нажалост, недавно су одређени политички ставови које је пратила одређена реторика, такви да спречавају неке локалне представнике да комуницирају с тимовима за везу и надзор Kфора. Охрабрујемо припаднике свих општина и институција да слободно разговарају са припадницима Kфора – рекао је Грасо.

Он је нагласио да је НАТО потврдио своју посвећеност за 2019. годину и додао да ће наставити са својом мисијом како би осигурао сигурно и безбедно окружење на KиМ.

– Kфор оперише под мандатом УН и закони о трансформацији Kосовских снага безбедности неће утицати на то – тврди Грасо.

На питање да ли Срби могу да имају пуно поверење у Kфор имајући у виду да су поједине снаге НАТО-а обучавале припаднике косовских безбедносних снага, Грасо каже да ће Kфор наставити да делује непристрасно како би гарантовао безбедност за све људе.

– Обучавао је KБС у складу с њиховим изворним мандатом, у складу са законима из 2008. године, а то је да помажу цивилним властима у случају природних или других непогода и цивилној заштити – тврди Грасо.

 

Извор: Tanjug