Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО СВЕЦА КОЈИ НИКОМЕ НЕ ПРАШТА, ВЕРНИЦИ ГА СЕ НАЈВИШЕ ПЛАШЕ: Вечерас погледајте у небо и изговорите ову МОЛИТВУ!

Због своје праведности, познат је као светац који ће свима судити једнако, према заслузи, и неће праштати никоме, те га се верници који згреше највише плаше

Сутра се слави Свети Александар Невски, један од највећих бораца за очување православне вере. Личност Светог Александра Невског једна је од највећих личности у историји не само руске, већ и целе православне цркве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Александар Невски велики праведни и богољубиви кнез руски родио се 30. маја 1220. године. Његов отац био је велики кнез Јарослав. Александар је од своје ране младости заволео Христа и трудио се да му у свему угоди. Као владар био је поштован и слављен као божји човек.

Кнез Александар Невски забележен је у историји као један од великих ратника средњевековне Европе и један од највећих војсковођа Русије.

Име Невски стекао је после велике победе над Швеђанима на обалама реке Неве 1240. Овај свети кнез уздао се у Бога, а не толико у војску своју. Пред полазак у сваку битку он се обраћао својим војницима речима: “Бог је не у сили, него у правди”.

27 година владао је благоверни кнез Александар проводећи дане дароване од Бога у подвизима и трудовима.

Најзад, осећајући да му се приближава одлазак из овога света, примио је монашки чин добивши име Алексије.

Након што се причестио светим тајнама, упокојио се 1263. у својој 43. години. Сахрањен је у манастиру Рождества Пресвете Богородице у Владимиру.

1381. године мошти светога кнеза су отркивене и положене у Саборној цркви манастира. 1547. За време цара Ивана ИВ Грозног светом кнезу је састављена служба и одређено да се његов спомен празнује 23. новембра. у дан његове сахране.

Године 1724. по наређењу цара Петра Великог часне мошти светога кнеза пренете су у Петроград где почивају и данас.

Због своје праведности, познат је као светац који ће свима судити једнако, према заслузи, и неће праштати никоме, те га се верници који згреше највише плаше.

Молитву коју би требало да иговорите гласи:

„Свети кнеже, помози и нама,

Светом силом, светим молитвама!“

Ако гости долазе у кућу у којој је данас крсна слава, треба да подигну чашу и наздраве: „Ко славу слави и подиже, њега слава и људи пазили, славио за многа љета и година, све боље, пуније и задовољније!“

Због своје праведности, познат је као светац који ће свима судити једнако, према заслузи, и неће праштати никоме, те га се верници који згреше највише плаше.

 

 

Извор: Ало.рс/Д.С.