Издвајамо Србија

СВЕТ ЋЕ ВИДЕТИ НЕПРАВДУ ПРЕМА СРБИЈИ: Вучић у понедељак на хитној седници Савета безбедности УН!

Тактика Циљ је да се светској влади укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву

На хитној седници Савета безбедности УН, која је сазвана за понедељак на захтев Србије, расправљаће се о одлуци Приштине да формира такозвану војску Косова. На тај начин Београд наставља дипломатску и политичку борбу за Косово и Метохију, пошто ће се чињенично указати да Приштина вуче потезе супротно међународном праву и Резолуцији 1244 СБ УН, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На седници ће говорити председник Србије Александар Вучић.

Бивши шеф дипломатије и амбасадор у УН Владислав Јовановић сматра да је седница одлична прилика да се светској влади саопште чињенице о стању на Космету.

– Формирањем оружаних снага на КиМ прекршене су одлуке УН, Резолуција 1244. Из тог документа је испуњено само оно што одговара Албанцима. Из тога се може десити да неке државе увиде да су погрешиле и повуку признање независноти – сматра Јовановић и додаје да не треба очекивати да ће став кориговати силе попут САД, Британија и Француска.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је данашња седница у Њујорку битна, али да неће произвести веће ефекте.

– Када би се поштовало међународно право, на тој седници би требало да буде донета одлука да Кфор испуни своје обавезе и расформира тзв. војску Косова. Међутим, западне силе, заштитнице Косова, као сталне чланице СБ УН, имају право вета и не би дозволиле такву одлуку. Упркос томе, седница је значајна јер ће бити непријатно, пошто више неће моћи да се скрива да је у овом случају прекршено међународно право.

Председник Косова Хашим Тачи рекао да је, независно од расправе на седници СБ УН, трансформација безбедносних снага у оружане снаге Косова „неповратан процес који само може да буде све снажнији“.
– Ако је Србија узнемирена стварањем наше војске, косовски Срби се осећају сигурним – казао је Тачи, који ће учествовати на седници СБ УН.

Чињенице
– Савет безбедности УН има пет сталних чланица – САД, Русију, Кину, Велику Британију и Француску
– Преосталих десет чланица Генерална скупштина са 193 земље бира на период од две године, са заменом пет чланица сваке године
– Од 15 чланица светске владе, Косово је признало њих девет

Осумњичени за ратне злочине
Тачи ће бити позван у Специјални суд

Косовски председник Хашим Тачи биће позван у Специјални суд за ратне злочине бивше ОВК, објавио је главни шведски радио (Сверигес радио).

Наведено је, како је пренела приштинска Газета експрес, и да су неки од бивших ратних вођа косовских Албанаца, укључујући и Рустема Мустафу Самија Луштакуа, позвани у својству осумњичених за ратне злочине.

Писмо ЕУ
Привремено укините таксе

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, европска комесарка за трговину Сесилија Малстрем и комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутили су заједничко писмо косовском премијеру Рамушу Харадинају у којем му нуде решење проблема везаног за таксе са Србијом.

Наводи се да из ЕУ, како преноси приштинска Коха диторе, између осталог, предлажу да се одредница „Унмик“ у ЦЕФТА споразуму замени одредницом „Косово*“, а заузврат траже да приштинске власти у знак добре воље пре данашњег састанка Савета за Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) у Бриселу привремено суспендују примену одлуке о таксама на робу из централне Србије и БиХ.

Извор: Курир.рс