Издвајамо Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ПРИШТИНИ ИЗ БЕРЛИНА: Влада Немачке поручила да није време за војску Косова

Немачка влада поручила је Приштини да није тренутак за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску, јер би то био ризик, који би подигао тензије са Београдом и угрозио дијалог, пише приштинска ГазетаЕxпрес.

Наводи се да је Немачка један од највећих савезника Прштине већ дуги низ година и за све то време је била детаљно упозната са процесом трансформације КБС у војску, а одлуку о томе привремене приштинске институције су најавиле за 14. децембар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка, наводи се, сматра да Приштина у овом тренутку треба да има друге приоритете, као што је економски развој и побољшање владавине права и реда.

„Немачка признаје Косово као суверену државу. Стога, не сумњамо у суверено право Косова на успостављање редовних оружаних снага. Међутим, трансформација мора бити обављена кроз договорене критеријуме“, стоји у одговору немачке владе Еxпресу.

Немци, наводи се, сматрају да је најважније да процес трансформације буде правовремен.

„У овом тренутку, ова иницијатива представља ризик за погоршање тензија са Србијом и угрожава нормализације дијалог, који се води посредством ЕУ. Штавише, верујемо да Косово има друге приоритете у овој фази развоја. Власти ће морати да уложе сву своју енергију у промовисању друштвено-економске реформе и да се значајно ојача владавину права „, став је Владе Немачке.

Еxпрес констатује да влада канцеларке Меркел има исти став као и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг о процесу формирања војске и сматра да косовску војску треба успоставити у складу са уставом и у блиској сарадњи са НАТО и њеним савезницама и то, како се додаје, без оклевања.

„Трансформација КБС мора да се коз свеобухватан процес, посебно уз укључивање српске мањине, у складу са уставом и у блиској сарадњи са партнерима, а посебно са савезницима НАТО“, став је немачке владе, преноси Еxпрес.

Влада Немачке сматра да би трансформација КБС у војску могла да ојача регионалну стабилност и обезбеди безбедност само ако се то уради у складу са уставом и дговореним критеријумима.

Извор: Курир.рс/Тањуг