Свет

ТРАМП ПОКУШАО ДА КУПИ ПУТИНА: Доналд нудио руском председнику стан вредан 50 милиона долара у својој кули, а ево шта је очекивао за то!

Председник Америке је руском лидеру желео да поклони пентхаус у својој кули коју је намеравао да изгради у центру Москве

Односи између америчког председника Доналда Трампа и његовог руског колеге Владимира Путина доминирају на самиту Групе 20 најразвијенијих земаља који је јуче почео у Аргентини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уочи почетка самита Трамп је неочекивано отказао већ заказани сусрет с Путином, а главни разлог за то је, како је објаснио, ескалација тензија у односима између Русије и Украјине након сукоба бродова у Kерчком мореузу.

Односи лидера две суперсиле варирају од Трамповог доласка на власт у јануару 2017. јер се шеф Беле куће од почетка суочава са оптужбама да је Путинова марионета. У оквиру истрага о односу двојице лидера сада се појавила тврдња да је Трамп хтео да „купи“ Путина тако што би му поклонио стан, пентхаус вредан 50 милиона долара у кули у Москви.

То је открио Феликс Сатер, агент за некретнине и некадашњи мафијаш, доушник ФБИ, који је био ангажован као саветник Трампове организације у преговорима о изградњи куле у Москви. Сатер каже да је идеја о поклањању пентхауса била маркетиншки трик.

„У Русији би се олигарси тукли да купе стан и живе у истој згради као и председник Путин“, рекао је Сатер.

Ћерка укључена у пројекат
СПА-ЦЕНТАР ИВАНKА ТРАМП

У исказу који је Мајкл Kоен, Трампов адвокат дао под заклетвом наводи се да је он с Трампом у три наврата дискутовао о изградњи куле у Москви. У оквиру куле је требало да буде изграђен и спа-центар који би носио име по Иванки Трамп. Преговори о изградњи трајали су све до јуна 2016, када се председников син Доналд Трамп Џуниор састао на Менхетну са адвокатом из Русије.

План није реализован. Сам председник је поручио да су планови о изградњи куле у Москви саставни део истраживања нових могућности.

„Легитимно сам водио свој бизнис током кампање. Постојала је шанса да не победим на изборима и да се то догодило, вратио бих се бизнису, због чега онда да пропустим прилику“, рекао је Трамп.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Москва верује да је прави разлог отказивања састанка унутрашња политичка ситуација у САД, а да се „Москва већ дуго залаже за излазак из ћорсокака“.

Шеф Kомитета за спољне послове Савета Федерације Русије Kонстантин Kосачов рекао је да се проблеми морају решавати у непосредним сусретима.

 

Извор: Kurir / Aleksandar Petrović