Издвајамо Свет

Трампово писмо ПОСЛЕДЊА ПОНУДА САД за Србе и Албанце: ПОДЕЛА КОСОВА и стварање ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ

Фото: Јутјуб

Писма Доналда Трамп упућена Александру Вучићу и Хашиму Тачију представљају последњу, коначну понуду Србима и Албанцима за трајно решавање косовског проблема.

Сарадници америчког председника пренели су обема странама шта подразумева план Вашингтона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Трампова идеја представља заокрет у америчкој спољној политици. Први корак било би разграничење Срба и Албанаца, по ком би северни део Косова припао Србији. Албанци би добили могућност да се у догледно време споје са матицом у Албанији. Такође, у року од највише десет година Република Српска припојила би се Србији – каже саговорник.

Американци сматрају да би формирање „велике Србије“ и „велике Албаније“, смирило тензије на овим просторима.

– План предвиђа да се потпише нека врста мировног споразума у Америци и зато је Трамп написао да чека Вучића и Тачија у Белој кући. На његово инсиситирање на церемонији би требало да буде присутан и руски председник Владимир Путин.

Ситуација је у извенсој мери чак и тежа за Приштину него за Београд имајући у виду раздор на линији Тачи-Харадинај.

Међутим, Американци имају спреман сценарио и за ситуацију у којој би Харадинај наставио да се опире подели. То подразумева изборе на Косову, на којима би она био политички почишћен, а ако затреба, и активирање оптужнице и хапшење садашњег премијера лажне државе.

Разграничење

СРБИЈА: Централни део Србије плус четири општине на северу КиМ (Северна Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток)

КОСОВО: Садашња територија Покрајине, умањена за оно што припада Србији, плус део Прешева, узак појас уз административну линију који неће излазити на ауто-пут, као и мањи део Бујановца, тамо где су Албанци већина.

Екстериторијални део

Српски манастири и остале светиње на Косову добиле би екстериторијални статус. Осим у комуналним питањима не би имале никаквог додира са властима тзв. Косова. Такав статус гарантовала би међународна заједница.

Територије са посебном заштитом

Средине у којима Срби чине већину имале би посебан режим заштите који би био дефинисан у дијалогу Београда и Приштине

 

Извор: Српски телеграф/Д.С.