Издвајамо Србија

ТУЖИЛАЦ ТВРДИ: ЋУРУВИЈУ ЈЕ УБИЛА ДРЖАВА ПО НАЛОГУ МИЛОШЕВИЋА! Рекао је Мири да ће она и Слоба висити на Теразијама!

Новинар Славко Ћурувија убјен је по налогу тадашње власти, на чијем је челу био председник Слободан Милошевић и његова супруга Мирјана Марковић са којима је био у сукобу јер је писао против режима, изјавио је данас тужилац Миленко Мандић у завршној речи.

– Ћурувија је убијен због оштре речи. Убијен је плански и мучки, није имао шансе да преживи. Ко је могао да му тада одузме живот? Само држава и само власт -рекао је у завршној речи тужилац Мандић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Био је најубедљивији противник Милошевића и његовог режима, што је тој власти сметао и хтела је да га заустави, истакао је тужилац.

-Дневни телеграф је написао је велик број текстова о изборним крађама.

Због тога је Ћурувија квалификован као државни непријатељ и забрањиван.Државни врх је одлучио да се убије Ћурувија, а порота је била цела влада -навео је он.

Ћурувија је покушао да скине ту забрану, па је тражио пријем код Милошевића и Мире Марковић.

– Рекао је тада Мири да ће да нас бомбардују због таквих као што су она и супруг, као и да ће због тога висити на Теразијама. Казао јој је да ће за све што чине, бити они одговорни и да ће Милошевић завршити на суду јер је уништио оно што је Србија радила уназад 150 година-нагласио је тужилац.

Заменик тужиоца је додао да је Ћурувија систематски праћен и да је био на свим мерама, у сваком тренутку.

-Знали су куд се креће, са ким је, са ким се држи за руку. Све то указује да није имао ко да га убије него држава, која је пратила сваки његов корак. Уз помоћ медија и државне политке, означен је као издајник. Била су два разлога, која су потребна била за политичко убиство;јасно је да указао да нам прети опасност, а друго што је био једини српски критички новинар – истакао је тужилац.

У завршној речи, тужилац се освнуо на сусрете Ћурувије и Милошевића.

– Милошевићу је рекао: „Ви сте једини шеф државе код којег су улазила три човека, који су убијени на улицама, а убице нису пронађене“ -рекао је заменик тужиоца.

Он је додао да је Ћурувија, без обзира на то што је праћен, одлучио да баци рукавицу и уђе у борбу.

– Рекао је: „Милошевић и Мира хоће да ме удаве за поуку осталим издавачима и свима другима“. Говорио је да не живи у нормалној држави и најављивао оснивање партије, чега су се бојали. -навео је, између осталог, у својој завршној речи данас тужлац на суђењу оптуженима за убиство власника Дневног телеграфа и Европљанина.

Тужилац је додао да је Ћурувија добио упозорење од једног функционера СПС да ће бити убијен.

-Одржао је тада састанак у својој редакцији у којој је рекао није за бомбардовање. Рекао је да неће одустати. Био је тврдоглави Личанин и патриота – нагласио је тужилац Мандић.

Он је казао да је Ћурувија није имао свој досије већ да је обрађиван у форми затворене обраде. За убиство су искоришћени и припадници ДБ, додао је тужилац, а Ћурувију су пришивали разне етикете како би га дискредитовали.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству. Тужилац наставља своју завршну реч 24. јанура, након чега ће своју завршну реч дати пуномоћници породице убијенијеног новинара, одбрана и оптужени.

 

Извор: Д.Ћ./Ало