Издвајамо Русија Свет

У Вашингтону се не стишава бес због доласка руских бомбардера у Венезуелу

Одлука Москве и Каракаса да на виши ниво подигну војно-техничку сарадњу изазвала је бес Вашингтона који се још увек не стишава. Наиме, раније ове недеље су на међународи аеродром Маикетиа, у Венецуели, слетела два руска стратешка бомбардера Ту-160, један транспортни авион Ан-124 и авион Ил-62.

Службено је мисија руских стратешких бомбардера Ту-160 заједничка ваздушно- војна вежба у којима ће се снаге Венецуеле припремити за извршавање обрамбених задатака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

,,Осим тога, циљ је подићи ниво међусобног деловања система противваздушне одбране обеју земаља”, рекао је министар одбране Венецуеле, генерал Владимир Падрино Лопез.

,,Нико на свету не треба да се боји присутности ових логистичких авиона, бомбардера и стратешких бомбардера док су на територији Венецуеле, јер смо ми градитељи мира, а не рата”, рекао је министар одбране Венецуеле током пријема комисије ваздушних снага Русије.

ЦНН: Путин шаље крилати поздрав и поручује да се може ,,играти у америчком дворишту”

Војна сарадња између Владимира Путина и Николаса Мадура брине Сједињене Државе, преноси ЦНН. Према америчким аналитичарима, америчке оружане снаге ће вероватно послати авионе и бродове како би пратиле заједничке вежбе Русије и Венецуеле. Амерички стручњаци не сумњају да је Владимир Путин на овај начин поручио да се може ,,играти у дворишту” Сједињених Држава.

,,Русија је послала стратешке бомбардере на Карибе, што је јасан сигнал Сједињеним Државама”, за ЦНН из Вашингтона извештава дописник Брајан Тод.

Брајан Тод: Руски бомбардери с импресивним распоном крила се налазе на прагу Сједињених Држава. Да би смањили брзину при атерирању Ту-160 морају отворити падобране. Руски пилоти су у кацигама и нараџастим комбинезонима искочили из авиона. Они се сматрају херојима. Два таква бомбардера су сада у Венецуели.

Осим ових војних авиона, Владимир Путин је послао у Венецуелу два авиона од секундарне важности, како би заједно с оружаним снагама Венецуеле, спровели вежбе на Карибима. Ово је узнемирујући догађај за Вашингтон, с обзиром на могућности руских бомбардера који могу летети два пута брже од звука.

Тони Шифер, пензионисани пуковник и бивши амерички војни обавештајни официр: Овај бомбардер је дизајниран како би се могла пробити противваздушна обрана, на високој и ниској надморској висини, а може носити нуклеарно оружје, односно, способан је лансирати нуклеарни пројектил на циљ. Авион Ту-160 је дизајниран с могућношћу спровођења офанзивних операција и продирања у наш ваздушни простор у време Хладног рата.

Слање руских бомбардера у Венецуелу је уследило непосредно након недавне Путинове војне агресије на Украјину, на копну и на мору, и одговор је америчким оружаним снагама.

Брајан Тод: Аналитичари истичу да Путин шаље јасан сигнал Сједињеним Државама.

Дерек Шолет, бивши помоћник министра обране САД-а: Јасно је да покушава да упозори Сједињене Државе да он може ,,играти у нашем дворишту” и да Русија има значајан војни потенцијал. Друга брига је да је ово сарадња два јака противника Сједињених Држава, спроведена у стилу Хладног рата, Путина и венецуеланског председника Николаса Мадура, који је прошле недеље посетио Москву.

Стручњаци кажу да амерички војни и обавештајни функционери пажљиво прате сарадњу Путина и Мадура и начин на која она може деловати против интереса Сједињених Држава, јер се та сарадња одвија на обалама Америке.

Они спроводе блиску војну сарадњу. Русија пружа Венецуели значајну војну подршку. Обично је део тако блиске војне сарадње и блиска сарадња између обавештајних служби. Руски бомбардери су послати на Карибе у тренутку када је Венецуела у дубокој кризи, изазваној падом цена нафте, лошом управом и насилним демонстрација против Мадура.

Америчка влада контролише сарадњу Путина и Мадура. Амерички државни секретар Мајк Помпео је рекао ,,како би грађани Русије и Венецуеле требало да виде како две корумпиране владе бацају јавна средства и сузбијају слободу и независност, док њихови људи пате”. Потпарол руског председника је рекао ,,како ова неприкладна изјава долази из земље чија половина војног буџета може хранити целу Африку”. Међутим, аналитичари тврде да ништа од овога неће зауставити Владимира Путина да поновно покуша да приближи своју војску америчком ваздушном простору.

Тони Шифер: Путин је заиста јасно показао својим поступцима и речима како намерава да врати утицај Русије на ниво Совјетског Савеза.

Брајан Тод: Према речима аналитичара, можемо очекивати ову игру ,,мачке и миша” све док Русија и Венецуела спроводе ове вежбе помоћу руског авиона способног за ношење нуклеарног оружја. Осим тога, они изјављују да ће америчка војска врло вероватно послати авионе и бродове како би следили маневре Русије и Венецуеле, не би ли сазнали на шта су способни. Представници Пентагона још увек не коментаришу ситуацију.

САД с латиноамеричким савезницима покреће иницијативу против Русије и Венецуеле
У међувремену је Вашингтон покренуо иницијативу унутар Организације америчких држава (ОАС), коју чини већина земаља Северне и Јужне Америке, створене од стране америчких дипломата у време док је цела Латинска Америка заиста била ,,америчко двориште”.

Након што је земља угостила руске стратешке бомбардере, Организација америчких држава упозорава на могуће повреде уговора против нуклеарног оружја од стране Венецуеле, иако нема никаквих доказа да су авиони Ту-160 у латиноамеричку земљу долетели с овом врстом наоружања.

,,Позивамо органе успостављене овим споразумом, да спроведу потребне мере како би се проверило испуњавање уговорних обвеза од стране Венецуеле”, рекао је у среду главни функционер Организације америчких држава Луис Алмагро.

Алмагро је нагласио потребу да Агенција за забрану нуклеарног оружја у Латинској Америци и на Карибима (ОПАНАЛ) провери да ли Венецуела испуњава Уговор о денуклеаризацији континента.

Челник Организације америчких држава је изразио ,,дубоку забринутост” након што су два руска стратешка бомбардера Ту-160, способна за ношење нуклеарног оружја, слетела у понедељак на територију Венецуеле и што ће спроводити вежбе оперативних летова са ваздушним снагама Каракаса.

Изражавајући своју забринутост, Алмагро је подсетио како први члан ,,Уговора из Тлателолца”, којег је део и Венецуела, ,,забрањује примање, спремање или поседовање нуклеарног оружја, свог или треће земље на својој територији”.

Луис Алмагро је руску мисију описао као чин ,,штетног деловања против венецуеланског суверенитета”, јер се летови и вежбе спроводе без одобрења венецуеланске Националне скупштине.

У Каракасу не обраћају пажњу на изјаве Алмагра, с обзиром да је годинама познат као дипломата који је критиковао све потезе Каракаса, још од времена Хуга Чавеза. Штавише, Алмагро је раније заговарао свргавање венецуеланског председника и то је видео као ,,најбољи начин за заштиту латиноамеричке земље”.

Венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареза је бранио суверено право своје земље на сарадњу у одбрани и сигурности с другим државама, посебно након што је челник Беле куће, Доналд Трамп, отворено претио војном интервенцијом против Венецуеле.

У међувремену се у Венецуели све потребне радње спроводе без икаквог застоја, што значи да ће се војне вежбе и подизање нивоа међуоперативности система противваздушне одбране обеју земаља спровести како је планирано.

Извор: Logično.com