Издвајамо Спорт

УЕФА ЗАТВАРА ВРАТА СРПСКИМ КЛУБОВИМА У ЛЕ! Ствара се ново такмичење а ево шта то значи за Звезду, Партизан, Раднички…

Фото: Јутјуб

Уколико наши тимови не поправе национални коефицијент и не домогну се 15. места до маја 2020. године, сви осим шампиона државе играће у трећем такмичењу по рангу

УЕФА је одлучила да одобри организацију трећег европског клупског такмичења, одлучено је на седници Извршног комитета овог тела у Даблину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ново такмичење које ће бити уведено од 2021. године, добило је радни назив Лига Европе 2, и биће трећи ранг такмичења, после Лиге шампиона и Лиге Европе.

Ово такмичење ће такође попут Лиге шампиона имати 32 учесника, као и Лига Европе од сезоне 2021/22, и после групне фазе, где ће бити осам група по четири тима, играће се нокаут фаза, по идентичном принципу као у најјачем клупском такмичењу.

Међутим, у овом такмичењу ће само први у групи обезбедити нокаут фазу, док ће другопласирани играти додатну нокаут фазу са трећепласираним екипама из група Лиге Европе, које ће после испадања из тог такмичења добити шансу у овом.

Победник овог такмичења аутоматски ће обезбедити такмичење у Лиги Европе наредне године.

Утакмиће се ће играти четвртком, као и мечеви Лиге Европе, уз додатак још једног новог термина од 16.30.

– Ново такмичење прави од УЕФА клупско такмичење инклузивнијим него икада пре. Биће више мечева за више клубова, са више асоцијација уклучених у групним фазама такмичења – рекао је председник УЕФА Александар Чеферин.

Међутим, увођење трећеразредног клупског такмичења утицаће на подизање квалитета у прва два такмичења по рангу, па ће Лига шампиона и Лига Европе бити затворене за клубове из држава које су испод 15. места по УЕФА клупском коефицијенту.

Од тога је иузузет само шампион земље, који у случају испадања из квалификација за Лигу шампиона, може да настави такмичење у Лиги Европе.

KАKО БИ ТО ДЕЛОВАЛО ПО СРПСKЕ KЛУБОВЕ У ТРЕНУТНОЈ СИТУАЦИЈИ?

Србија је тренутно у актуелној сезони на 19. месту на УЕФА ранг лисити по националном коефицијенту. Испред нас су Kипар (18), Чешка (17, Хрватска (16) и Швајцарска (15).

Ако гледамо листу за 2021. годину, где се рачунају сезоне 15/16, 16/17, 17/18, 18/19 и 19/20 Србија доста добро стоји и тренутно је на хипотетичком 16. месту, првом испод црте, па би уколико Звезда настави да сакупља бодове у Европи ове сезоне, могла додатно да напредује и у актуелној сезони.

Уколико до маја 2020. године, када ће бити закључена приступна листа за сезону 2021/22, када стартује такмичење, српски клубови не направе искорак по броју бодова и не побољшају национални коефицијент, осим шампиона, сви остали клубови ће играти у трећем рангу европског клупског фудбала.

Ако би се то гледало према тренутном пласману Србије на УЕФА ранг листи по клупском коефицијенту, као и према тренутној табели у Суперлиги, Звезда би играла квалификације за Лигу шампиона, а Раднички Ниш, Партизан и Чукарички у УЕЛ2, и то од другог кола квалификација.

На нашим клубовима је да до 2020. године учине све да се домогну најмање 15. позиције на УЕФА ранг листи.

 

Извор: Telegraf.rs