Србија

УПОЗОРЕЊЕ ВОЗАЧИМА У СРБИЈИ! Пљуштаће КАЗНЕ! Ако ово немате на возилу, платићете 20.000 ДИНАРА, а можете отићи и у ЗАТВОР!

Снег задаје много проблема возачима. Било је излетања са пута, проклизавања, превртања, заглављивања, сударања…. Нажалост, и са смртним исходима.

Из ЈП „Путеви Србије“ кажу да је један од главних разлога за проблеме са камионимаи аутобусима то што имају летње гуме! Дамир Окановић, директор Kомитета за безбедност саобраћаја, наглашава за ту врсту возила по нашем законодавству не важи обавезна употреба зимских гума. А за све остале за које јесте прописана за обавеза, а не придржавају је се, предвиђене су и казне – од 6.000 до 20.000 динара за физичка лица и од 100.000 до 800.000 динара за правна лица. У затвор до 45 дана биће упућен онај ко изазове удес или учествује у удесу са летњим гумама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зимски пнеуматици су обавезни од 1. новембра до 1. априла и то на сва четири точка када на коловозу има снега, суснежица или леда.

Без брзих реакција

Окановић истиче да возачи треба да поведу више рачуна о пешацима који се због снега на тротоару све чешће крећу по коловозу.

– Важно је да возачи обрате пажњу на пешаке и зато што они користе капуљаче и вунене капе и не виде и не чују наилазеће возило. У резервоару треба да имају доста горива и напуњену батерију телефона и да имају ауто-пуњач у колима за не дај Боже. У овом периоду морате имати ланце у пртљажнику ако се крећете ван насеља, а требало би понети и мало више течности и хране него иначе у случају застоја.

Младен Алвировић, аутор емисије „Сат“, наглашава да је у зимским условима најважније да возач има стрпљења јер свака брза реакција води ка томе да се изгуби контрола над возилом.

Полако

– Не кретати док се возило потпуно не очисти од снега, јер ће при првом кочењу снег са крова пасти на ветробран и човек остаје слеп у тренутку. Треба имати стрпљења и за друге јер нису сви возаче вешти на снегу – рекао је Елвировић.

Природа се збунила: Гране ломе лишће и снег

Приметно је пуцање грана под снегом. А на дрвећу је и даље много лишћа.

– Први део године је био кишовит, а па је та количине влаге, уз високе температуре, у другом делу године продужила вегетациони период најмање за месец дана. Дошло је до поремећаја који је кривац што лишће није на време опало – каже Дејан Митровић, саветник директора за коришћење шума у „Србијашумама“.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs