Србија

УЗБУНА НА КОСОВУ! Албанци наставили са ТЕРОРОМ, око 2000 Срба ЖИВОТНО УГРОЖЕНО, ситуација ИЗМАКЛА КОНТРОЛИ!

Фото: Јутјуб

Залихе инсулина и пратећег медицинског потрошног материјала у српским енклавама на територији централног Kосова су на измаку, чиме су угрожени животи око 2.000 Срба који болују од дијабетеса, а живе јужно од Ибра, пишу београдски медији.

Kако се наводи, ситуација је посебно забрињавајућа у Грачаници и околини, где су многи дијабетичари остали без животно важног лека или иглица, трачица за мерење гликемије, пен бризгалица и осталог потрошног материјала који је неопходан за самоконтролу код дијабетеса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је директна последица одлуке приштинских власти од 21. новембра, којом је такса на увоз робе из централне Србије и БиХ повећана на 100 одсто, што је паралисало допрему лекаова, хране и остале робе из централне Србије у јужну покрајину.

– Сваког дана је све теже и све више пацијената дијабетичара тражи помоћ, јер су остали без инсулина, иглица, трачица или неког другог неопходног материјала за инсулинску терапију. Допремање инсулина из централне Србије већ дуже време је блокирано, а сада је стало и из Kосовске Митровице“, рекао је председник Удружења за борбу против дијабетеса Слатко срце из Грачанице Бојан Мирковић.

Он је упозорио да је ситуација аларманта и да су угрожени живот дијабетичара, којима је ускраћено право на лекове без којих не могу да живе.

Са проблемом дијабетичара, упознат је и председник општине Грачаница Срђан Поповић који је упозорио да, поред несташице лекова, Србима јужно од Ибра прети и несташица основних животних намирница.

– Ситуација на терену је све лошија, са рафова понестаје хране, магацини су све празнији. Надамо се да ће ЕУ коначно реаговати и стопирати ово неразумно понашање приштинских власти. У сталном сам контакту са нашим мештанима, који желе да остану на својим огњиштима, али очекују да званичници ЕУ виде на Kосову и Србе, а не само Албанце – рекао је Поповић.

 

Извор: Tanjug