Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! МЕЊА СЕ ЗАКОН: АКО ПЛАТИТЕ – можете код лекара поподне!

Pixabay.com

Новим законом о здравственој заштити, који треба да буде усвојен до краја године, здравственим радницима који раде у државним установама биће омогућен допунски рад у матичној кући у поподневним сатима.

Према писању „Политике“, то заправо значи да ће пацијенти од наредне године моћи да иду на прегледе у државне установе и домове здравља код лекара који буде одлучио да ради допунски ван своје смене и да те услуге плате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је том листу потврђено у Министарству здравља, лекари и сестре моћи ће да одлуче да трећину радног времена раде допунски у сопственој државној установи, а управни одбори болница одлучиваће о ценовнику прегледа за грађане.

Ко буде желео да ради на овај начин, мораће да потпише анекс уговора о раду са матичном здравственом установом, у којем ће бити дефинисан њихов ангажман ван радног времена.

По усвојеним ценовницима, заинтересовани грађани ће плаћати прегледе ако желе да дођу поподне код одређеног доктора.

Не може само тамо где има листа чекања

То ће бити омогућено за све услуге, осим за оне за које постоје листе чекања. Усвајањем овог закона желимо да омогућимо здравственим радницима да остану у својој земљи и да имају могућност да додатно зараде обављајући свој посао, а да се не излажу додатним напорима и да раде по неколико послова у приватним установама – истичу у Министарству здравља.

Цене прегледа биће конкурентне и ниже него код приватника, напомињу у овом министарству, а значајно је што ће се за све услуге плаћати порези и доприноси.

Коме иде новац

Један од модела како ће се радити је да 50 одсто новца од плаћених прегледа добија здравствена установа у којој се они обављају, а преосталих 50 одсто иде на амортизацију уређаја и хонораре за лекаре и сестре који ће ту радити допунски, пише Политика.

– Ово ће бити једна од мера да се лекари и сестре задрже у земљи, осим повећања плата. Све ће бити крајње транспарентно. Значајно је и то што ће установе од тог новца моћи да улажу у усавршавање лекара. То значи да ће имати пара да их шаљу на конгресе, па они више неће зависити од тога да ли ће им нека фармацеутска кућа платити пут. Строго ће се водити рачуна о томе да нема преусмеравања пацијената из редовне смене у допунску и спроводиће се честе контроле поштовања прописа – додају у Министарству здравља.

 

Извор: Курир.рс/Политика