Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! ЗА БАЦАЊЕ ПЕТАРДИ КАЗНА И ДО 100.000! Нови Закон о јавном реду и миру баш ригорозан

Бацање петарди и других пиротехничких средстава од ове Нове године кажњаваће се са чак 50.000 до 100.000 динара или са 120 сати друштвено-корисног рада, предвиђају нове одредбе Закона о јавном реду и миру

Казни неће бити поштеђена ни деца млађа од 14 година, али ће за њих одговарати родитељи.
Поред бацања петарди, неће се толерисати ни пуцање у ваздух из ватреног оружја, за које је предвиђена новчана казна од 100.000 до 150.000 динара или 30 до 60 дана затвора. Према речима председника Прекршајног суда у Београду Милана Мариновића, пријаву за бацање петарди добиће свако ко буде ухваћен на делу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Особа која баци петарду на јавном месту сносиће последице ако га неко од комшија или пролазника види и пријави полицији. Чак и ако петарду баците у свом дворишту, можете одговарати уколико се експлозија чула и на улици и узнемирила друге људе. Такође, ако се на улици у том тренутку затекне полицајац, он је дужан да вас пријави – напомиње Мариновић.

Он објашњава да ако вас нико не затекне у „злочину“, нећете ни одговарати за њега.
– Уколико се петарде бацају на некој напуштеној ливади и то нико не види, неће бити ни пријаве. Али ако иста та петарда експлодира и уплаши старицу која се ту затекла, а она одлучи да обавести полицију, тада ћете бити кажњени – каже Мариновић и додаје да ће родитељи одговарати због дела своје деце млађе од 14 година, али само уколико се утврди да је дошло до пропуштања дужног надзора над дететом.

Да петарде, осим што нарушавају јавни ред и мир, као и безбедност грађана, могу озбиљно угрозити и здравље, нарочито најмлађих који се њима играју, упозорава и педијатар др Саша Милићевић! Он истиче да родитељи треба да буду веома опрезни уколико деци купују петарде за празнике, јер те опасне играчке могу да изазову опекотине, оштећења слуха и ока, па чак и ампутирање дела шаке.

– Најопасније су зелене „динамитаре“, које праве праву експлозију. Имали смо случајеве да деца долазе са оштећеним слухом јер су им другови убацивали петарде у капуљаче. Дечацима је занимљиво да дуго у руци држе запаљену петарду, па тако остају и без прстију. Мирис барута је такође веома непријатан деци која имају астму или проблеме са дисајним органима, па може да дође и до благог гушења – каже доктор Милићевић.

Забранити продају петарди

Председник Националне организације Србије Горан Паповић сматра да осим употребе, потребно је законом забранити и продају ових опасних пиротехничких средстава.
– Подржавам сваку одлуку да се бацање петарди, нарушавање мира и безбедности санкционише и најстроже казни. Мада, сматрам да ако се кажњава бацање петарди, логично је да се санкционише и њихова продаја. Јер испада да та опасна средства можете да купите или продате, али не и да их користите – каже Паповић.

Несреће због петарди

* јануар, 2016.
Ученицу петог разреда основне школе Д. С. (11) из Ветерника, на Бадње вече погодила је петарда, која јој је нанела тешке повреде ока. Група младића бацала је петарде, где је услед детонације дошло до рикошета каменчића који је девојчицу погодио у десно око.
* децембар, 2017.
Дечак М. С. (13), из околине Лознице, тешко је повређен када му је приликом игре експлодирала петарда у руци. У лозничкој болници су због озбиљности повреда лекари морали хитно да му ампутирају два прста.
* јануар, 2018.
Дечак стар 14 година, код хотела „Србија“ и Основне школе „Јанко Веселиновић“, десетак минута након поноћи у новогодишњој ноћи, након бацања петарди, задобило је тешке повреде главе. Хитно је пребачено на Институт за мајку и дете.
* јануар, 2018.
Стефан Калиновић (22) из Јагодине и Амер Асановић (16) из Новог Пазара због експлодирања петарди добили су повреде прстију на шаци. До незгоде је дошло јер нису стигли на време да их баце.
* јануар, 2018.
Једноипогодишња беба тешко је повређена када јој је петарда експлодирала у руци. Њој су тешко повређена два прста и део десне шаке. Беби је петарду дала баба која ју је чувала.

 

 

Извор: Ј. М. – К. П./Информер