Свет Србија

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ПРЕТИ СВИМ СРБИМА У НЕМАЧКОЈ! Послодавци могу да искористе то што сте СТРАНАЦ на ужасан начин!

Фото: Pixabay.com

Такве су ситуације честе, истиче се, у сектору грађевине, „фабрикама за прераду меса“, али и у здравству, пружању услуга чишћења и угоститељству

Послодавци у Немачкој редовно „искориштавају“ странце које мање плаћају, запошљавају их без уговора о раду и присиљавају да раде прековремено а да им прековремени рад не плаћају, упозорава у среду немачки Институт за људска права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ти су странци, међу којима Сиријци и Ирачани пристигли 2015., али и Румуни, Бугари и Латиноамериканци, жртве „немилог искориштавања“ на послу, наводи тај независни институт у годишњем извештају поднесеном у немачком парламенту.

Послодавци се не либе исплаћивати странцима пуно мању плату од минималне која је тренутно 8.84 евра бруто по сату. Неки страни радници морају да раде и прековремено, што им није плаћено, или им послодавци смештају у неприкладним условима, истиче институт који је разговарао с више десетака страних радника.

Такве су ситуације честе, истиче се, у сектору грађевине, „фабрикама за прераду меса“, али и у здравству, пружању услуга чишћења и угоститељству.

У извештају се упозорава и на то да странци често раде без уговора о раду и не добивају исплатну листу за плату, што им отежава евентуално подизање тужбе на суду. Њихови послодавци им не уплаћују ни социјалне доприносе.

– Заправо, ти људи немају готово никакву могућност да се обрате суду у вези са захтевима за плату – изразила је жаљење директорка института Беате Рудолф на представљању извештаја.

Немачка је 2015. примила око 1 милион миграната, углавном из Ирака и из Сирије. Та је одлука Ангеле Меркел била на мети критике у приликама узлета крајње деснице, па и у њеном властитом табору, али су је послодавци подупрли.

Берлин је након тога донио строже законе о азилу који помажу да се драстично смањи број нових захтева за азил.

Немачка је од јуна до краја октобра 2018. забележила 158.000 захтева за азил, што је далеко мање него у 2016. када их је имала 750.000.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/Poslovni.hr