Свет Србија

ВЕЛИКА ПРОМЕНА ЗА СВЕ КОЈИ ПЛАНИРАЈУ ДА ОДУ У НЕМАЧКУ! Мења се закон, биће посла за сва занимања

Фото: Pixabay.com

Виза за тражење посла на шест месеци коју ће издати немачки конзулат у Србији омогућује онима који желе да раде у Немачкој да најпре пола године траже посао у тој земљи. Другим речима, наши људи неће као што је раније био случај морати прво да обезбеде послодавца и радну дозволу да би успели да добију визу.

Kако пишу немачки медији, нацрт овог закона ће се у влади наћи 19. децембра верује се да би могао да ступи на снагу на пролеће следеће године. Нови закон ће отклонити сва досадашња ограничења а у Немачкој ће моћи да нађу посао сви они који нађу послодавца без обзира на занимање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према овом закону, укидају се досадашње одредбе о томе да предност при запошљавању имају држављани Немачке као и држављани ЕУ.

Такође биће могуће добити дозволу за боравак у случају да радник жели да се доквалификује у Немачкој већ може да пошаље диплому на нострификацију. То се односи на сва занимања, каже Kадрија Мехмедовић председник удружења -Реинтеграција – и директор школе немачког језика.

– Документа за нострификацију се шаљу поштом у центар за нострификацију у републикама у коју желите да одете а немачке службе ће вам одговорити најкасније за четири недеље. Некоме ће признати диплому, некима ће рећи да морају шест месеци да волонтирају или полажу неку разлику предмета. Онда је на потезу послодавац из Немачке – да ли ће то да финансира или морате сами. Служба за нострификацију ће такође одредити који ниво немачког језика вам је потребан – сертификат или основно знање. Након ове процедуре фактички знате на чему сте – појашњава Мехмедовић.

– Не само да добијате визу за тражење посла већ имате и право на рад – 10 сати недељно. То би могао да буде пробни рад са послодавцеми начин да покријете себи трошкове, а уговор и све што се тиче посла се завршава у Немачкој. Нови закон је посебно повољан за оне без радног искуства јер могу да се дошколују, обаве потребну праксу у Немачкој а затим нострификују диплому – истиче Мехмедовић.

Подсетимо, досад се читава процедура одвијала преко амбасаде – предаја докумената па их они даље прослеђују службама за радну дозволу, боравишну визу, нострификацију дипломе и друго, а послодавци из Немачке су одустајали од потписивања уговора јер нису знали када ће добити радника због чекања на радну дозволу и посебно дугог чекања на визу. Ступањем на снагу новог закона, поступак ће бити знатно једноставнији!

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Alo