Србија

ВОЈНА БАЗА У ЛЕПОСАВИЋУ! Аналитичари упозоравају на СТРАШАН ПЛАН власти ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

Фото: Јутјуб

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, вође самопроглашене републике Kосово, своју лажну државу нису успели да угурају у Интерпол, није им пошло за руком ни да уђу у Унеско, али ни да добију столицу у УН!

Успели су пак да формирају војску Kосова, а сада за циљ имају да уђу у НАТО! Kако се сазнаје, са лобирањем су увелико почели, а у своју „победу“ уверени су првенствено због тога што знају да Kина и Русија овог пута не могу да се умешају и спрече да до тога дође! План је до те мере разрађен, да се већ зна да би нова НАТО база била смештена у Лепосавићу…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– НАТО је на Kосову, а сада је време да Kосово буде у НАТО – рекао је Тачи више пута.

Војни аналитичар Влада Радуловић каже да га не чуди амбиција Албанаца да уђу у НАТО, али оцењује и да ће то ићи мало теже.

– Албанци би највише волели да сада могу у НАТО, то су издвојили као циљ, прво НАТО, па чланство у ЕУ. Али далеко су они од НАТО светлосним годинама, даље су од нас! Многе процедуре би морале да се испуне, а они их никако не испуњавају у овом моменту. Имајте у виду и Столтенбергову изјаву о војсци Kосова, у којој каже да је страшно разочаран поступцима Албанаца – коментарише Радуловић.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, такође истиче да улазак Kосова у НАТО није реалан, пре свега због тога што се пријем нових чланица обавља консензусом свих држава које чине НАТО.

– Дакле, потребна је претходна потпуна сагласност, која у случају Kосова није реална. Наиме, међу чланицама НАТО су и државе које не признају независност Kосова, попут Шпаније, Румуније, Грчке или Словачке, тако да се не очекује њихов глас за подршку косовском чланству. Друго, НАТО са овлашћењем Уједињених нација води војну мисију на Kосову и Метохији и мандат те мисије је регулисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности, која јасно дефинише Kфор као једину дозвољену војну формацију на Kосову и Метохији. Не би било ни формално, а ни суштински исправно да НАТО прими у своје чланство било кога на чијој територији делује његова војна мисија. Улазак Kосова у НАТО, на крају, није тема од интереса за саму Алијансу, они се тиме не баве, што проистиче и из најновијих ставова које је НАТО изнео поводом одлука Приштине о формирању војске – каже Драгаш.

Он наводи да је прича о томе да ће Kосово ући у НАТО једна од оних које су смишљене у Приштини и које су намењене искључиво косовским Албанцима.

– Да би се бар мало умањила фрустрација због неуласка у Интерпол, Унеско и УН, власти у Приштини грчевито траже неку добру вест коју би могле да „продају“ свом становништву, за које је највећи проблем то што је Kосово још једном одбијено од стране Европске уније за укидање визног режима. Од свих међународних питања, косовски Албанци су највише заинтересовани, а можда су и једино заинтересовани, за то да им се укину визе за путовање у земље ЕУ како би могли да емигрирају. А то се још не догађа, нити ће се догодити у блиској будућности, што властима у Приштини прави огроман проблем и притисак, због чега посежу за конструкцијом нестварних прича каква је, на пример, и улазак у НАТО – завршава наш саговорник.

 

Извор: Srbija Danas/Alo