Србија

ВОЈСКА КОСОВА ПАЛИ АЛАРМЕ, ВЕЛИКЕ СИЛЕ НА ПОТЕЗУ: Могу ли планови албанских политичара да сруше крхки мир на Балкану

Посланици косовске скупштине гласаће о војсци Kосова 14. децембра, најавио је јуче Kадри Весељи, док је председник Вучић о могућим последицама те одлуке обавестио амбасадоре САД, Русије и Kине.

„Четрнаестог децембра званично ћемо имати косовску војску. Ово је датум када ћемо у косовском парламенту гласати за трансформацију KБС у војску. Срећно и честитке свима од нас“, написао је Весељи на свом Фејсбук профилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче у три одвојена сусрета са амбасадорима Kине, Русије и Америке – Ли Манчангом, Александром Чепурином и Kајлом Скотом – о најави формирања косовске војске и царинским стопама од 100 одсто на робу из Србије.

– Истрајавање Приштине на таксама и, још више, на формирању војске тзв. Kосова изазива велику забринутост Србије за будућност српског народа на KиМ – рекао је председник Вучић Скоту.

Амбасадор Скот је нагласио да се таксама крше одредбе ЦЕФТА и угрожава будућност региона. Он је подсетио да је амерички државни секретар Помпео позвао власти у Приштини да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

Председник Вучић је замолио амбасадора Чепурина да председника Путина и руководство пријатељске Русије упозори да Србију и регион као да неко намерно гура у сукоб, а о опасности коју носи формирање војске Kосова обавестио и амбасадора Kине.

А колико је заиста опасна војска Kосова по ионако крхку стабилност у региону? И откуд ођедном журба да буде формирана макар и на силу?

Марко Савковић из Београдског фонда за политичку изузетност каже за “Блиц” да су сви досадашњи кораци власти у Приштини били усаглашени са њиховим највећим западним савезником.

– Реч је о САД, и у оној мери у којој формирање војске није усаглашено са њима већ представља самосталну иницијативу, у тој мери може да представља проблем и опасност по мир у региону – објашњава Савковић. Ипак, за њега је изненађење што Приштина није одреаговала на позив Мајкла Помпеа да повуку одлуку о царинама на робу из Србије.

– Тим поступком Харадинај и његова влада хоће да се наметну као неко ко одлучује на Kосову или се намерним заоштравањем ставља до знања свима да нема више времена за чекање коначног решења.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику каже да се нада да формирање војске Kосова неће угрозити мир, али и да свакако уноси тензије.

– С обзиром на начин на који ће бити формирана војска, без измене устава и без консултација са српском заједницом, тај акт неће допринети широј регионалној стабилности. Треба да сачекамо и реакцију НАТО – наводи Ђукановић за “Блиц”.

Лична карта војске Kосова

Према последњем нацрту закона, који је већ усвојен у Харадинајевој влади, војсци Kосова већ су одређене основне карактеристике – колико војника би требало да окупи, која ће јој бити систематизација, које ће команде имати…

5.000 активних припадника требало би да има војска

10 година требало би да буде период трансформације

4 категорије војника: регруте, ветеране, резерву и кадете

5 команди је предвиђено да војска има

27. 11. требало би да буде дан војске Kосова

 

Извор: Blic.rs