Србија

ВУЧИЋ НАЈАВИО ДОЛАЗАК ПУТИНА У СРБИЈУ: Стиже 17. јануара, причаћемо о свему па и Трамповом писму

Фото: Јутјуб

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није видео никакве проблеме са „руске стране“ после писма председника САД Доналда Трампа, те да ће са председником Русије Владимиром Путином током његове посете Србији, 17. јануара, о свему разговарати отворено, као и увек до сада, па и о Трамповом писму.

„Што се тиче руских реакција, нисам их видео. Путина са радошћу дочекујем 17. јануара. Нисам имао никада проблема да разговарам са њим отворено. Али нисам видео проблеме са руске стране“, рекао је председник Вучић на питање новинара о медијским наводима о негативној реакцији на Трампово писмо у делу руске јавности и, могуће, у појединим политичким круговима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је додао да му је, ако се мисли на реакције медија, лакше да види шта је у српским медијима, иначе „много теже и горе, него у руским“, и не види, каже, што би коментарисао руске медије“.

Истакао је и да је Трампово писмо рационално, какво се и може очекивати од америчког председника, будући да су САД признале Kосово: „Али, за нас је добра вест што се захтева улога Београда, а Приштини каже да мора да се договори са Београдом“, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да било какав договор између Београда и Приштине није ни близу, али да он неће одустати од тражења компромисног решења за питање KиМ, јер је његово да се бори за мир, стабилност и будућност Србије.

„Ми нисмо близу било каквог договора и то не говорим зато што се правдам било коме, већ зато што сам незадовољан и несрећан што је то тако“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Kако је рекао, он се, за разлику од политичара у Србији, али и другим земљама, никад никоме не правда, већ ради чисте савести оно за шта мисли да је најбоље за Србију. За Србију би, подвукао је, било добро да имамо неки споразум, али смо, понавља, веома далеко од било каквог споразума, иако Трамп верује да смо близу.

„Америка је признала независност Kосова и неће лако мењати одлуку, али оно што је у овим лошим условима добро за нас, то је да захтева улогу Београда, а Приштини каже да мора да се договори за Београдом. То је добра вест“, рекао је Вучић.

Вучић је пренео да му је грчки премијер Алексис Ципрас, уз уверавање да је подршка званичне Атине нашој земљи неупитна и неспорна, рекао да је важно да Србија настави да тражи решење за косовски чвор.

„А, ја бих на то додао – да тражимо решење да не би лоше решење затекло нас, јер после тога, сем плакања и кукања, ништа друго нећемо моћи да понудимо народу“, рекао је Вучић.

Он је рекао да су у Србији увек негативне реакције и на помињање било каквог споразума, и шта год да се дешсава по питању KиМ, „осим ако нисмо у предратном стању“.

„Али, нећу одустати од тражења компромиса, а народ ће да одлучи. Моје је да се борим за будућност Србије, очување мира је посао који морам да обавим због будућих генерација“, рекао је Вучић.

Он каже да је увек боље да споразум постигнемо ми и дођемо до било каквог компромисног решења, него да лоше решење пронађе нас.

„А, по том питању је још гора ситуација у Приштини“, рекао је он.

Поновио је да Србија неће дозволити угрожавање живота Срба на KиМ.

„Kада сви причају о томе да ћемо лако да остваримо неке циљеве оружјем, а ја боље знам стање восјке и полиције него било ко други у земљи… А, пошто то знам моје питање је – ко ће да буде крив сутра или коме ћете да замерите ако вашег оца, брата или дете неко буде враћао у ковчцегу. И тада ће Вучић да буде одговоран“, упозорава он.

Зато се, понавља, бори за мир, стабилност и за компромис, а не за рат и сукобе.

Он је навео да се Београд данас налази у веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине, попут повећања такси од сто одсто на производе из Србије.

„Ми инсистирамо на рационалном одговору, али не мислим да то има значаја и да то неко хоће да види“, казао је Вучић и додао да су људи научили на уздржаност и рационално понашање Србије, која мора тако да се понаша иако то не доноси озбиљније резултате у односима са косовским Албанцима.

Он је истакао да се нада да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак на Приштину да повуче мере.

„Ми ћемо гледати да свом снагом чувамо мир и стабилност. То је наш посао“, истакао је Вучић. Очување мира и стабилности најважнији је задатак Грчке и Србије, без којег нема будућности, каже председник. Грчки премијер Ципрас је рекао да његова земља позитивно гледа на сваки споразум и на свако решење између Србије и Kосова.

„Наш став ће бити искрен и одржив и помагаће решавању проблема у региону и остваривању стабилности“, истакао је.

„Ниједно решење није лако. Решење значи да постоји споразум, а то значи постојање компромиса, а компромис значи губитак и за једну и за другу страну. Нико неће добити 100 процената од онога што жели. Али, ако треба да изаберемо између перспективе изналажења компромисног решења и могућности да не пронађемо решење треба да размислимо које су ту последице и какво је наше искуство у региону“, рекао је Ципрас.

Подсетио је на искуство окупације северног Kипра и додао да неизналажење решења ствара још неповољније окружење за наредне дане.

„И ви имате такво искуство“, рекао је грчки премијер и наставио: „Између покушаја да се решење нађе и стратегије инертности, коју неки у реигону често бирају, ја сам за стратешки покушај проналажења решења које може бити тешко. Онај ко то искрено учини неће изгубити ниста, а онај ко не уради биће на губитку“, рекао је Ципрас. Истакао је да Грчка подржава Бриселски дијалог и да сматра да је добар, јединствен оквир за решавање проблема.

„У том смеру се треба оријентисати“, додао је он.

Такође је истакао да друге земље имају своје интересе и ставове у региону.

„Али, ја дубоко верујем да ми балкански народи треба да схватимо да смо искусне земље и да имамо свој суверенитет. А остале земље ће се позицинонирати зависно од ситуације која влада у региону – једно ако не покажемо никакву заинтересованост да решимо ово питање а друагчије ако будемо одважни и покушамо да решимо ситуацију“, сматра Ципрас.

Треба да се оријентишмео у правцу заштите наших интереса, обезбеђивања стабилности и и сарадње у региону.

„То је наше мишљење, тако се ми крећемо и радујем се што видим да низ земаља има исти став и што влада Србије има тај став. Сматрам да је то корисно за стабилност у региону“, закључио је он.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug