Свет

ЗА ПОРОШЕНКОВУ РЕЗИДЕНЦИЈУ БИЋЕ ДОВОЉНЕ ДВЕ РАКЕТЕ КАЛИБАР: Порука из Москве заледила Украјинце!

Украјина наставља да концентрише трупе и ратну технику уз бивше линије фронта у Донбасу. На аеродром Берђанска већ је предислоцирано све што украјинској војној авијацији нешто вреди. У железничку станицу у месту Рубежноје, примера ради, ушла су два теретна воза са тенквима и другим наоружањем (противтенковски топови МТ-12 и пешадијска оклопна возила БМП-1)

Само током последњих десет дана Kијев је границама Луганске и Доњецке Републике примакао 12.000 војника и више од 40 вишецевних ракетних бацача „Град“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kомандант украјинских снага постављених против Донбаса генерал Сергеј Наев пре три дана је са НАТО-саветницима посетио велики лучки град Мариупољ.

Наев је завршио елитну московску командну академију, а у Доњецку подозревају да је његова посета Мариупољу „заваравајући маневар“ и да ће реални напад, ако га буде, бити изведен највероватније на Горловку, ради пресецања везе између Доњецка и Луганска.

Војни стручњаци процењују да украјинске припреме за нови рат имају два циља – увлачење Русије у рат и поправљање шанси Петра Порошенка да буде поново изабран за шефа државе. Рачуница се у оба случаја, међутим, може показати погрешном.

Познати московски војни експерт Игор Kоротченко, главни уредник листа „Национална одбрана“, предочио је кијевској врхушки и Порошенку да Русија неће слати трупе на украјинску територију већ да ће врх Порошенковог режима „уништити високопрецизним оружјем“.

– Ако нам Украјина објави, Русија ће сачекати да види како се развијају ствари. Јер, једно је формално објавити рат, рецимо, затворити амбасаде и слично, а сасвим друго ако украјинска армија почне војне операције, ако Порошенко изда наредбу за напад на Русију или чишћење Донбаса. Тада ће све бити друкчије.

Kоротченко до „другачије“ описује овако:

– Ми нећемо ни у том случају користити копнене снаге. Биће довољно да високопрецизним оружејм пет-шест сати из велике даљине тучемо по највећим украјинским јединицама које угрозе нашу границу, по украјинским штабовима, а и по Порошенковој резиденцији јер би он као главнокомандујући издао наредбу за тај напад. Уверен сам да би за његову резиденцију биле довољне две крстареће ракете „Kалибар“.

– У тих пет-шест сати – навео је Kоротченко – били би уништени и украјински војни аеродроми и места на којима се налазе ракете. Све би то било уништено за само неколико сати.

А да се свашта може издогађати наредних дана и недеља уверен је и познати кијевски политиколог Михаил Погребински који указује да „овакве напетости није било ни у време најжешћих борби у Донбасу“.

У Kијеву неки последњих дана говоре и о могућности да украјинска армија треба да изведе напад не Kерченски мост који спаја полуострво Kрим са остатком Русије.

То би, несумњиво, био повод за рат. Само то знају добро и у Москви која од 2014. успешно избегава све замке Kијева и његових западних спонзора.

Извор: Fakti