Издвајамо Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРИЗОРИ У ПАРИЗУ: Школе не раде, ђаци на улицама, СВЕ ЈЕ У ПЛАМЕНУ!

Фото: Јутјуб

Француски председник Еммануел Макрон сусрео се са притиском да пронађе излаз из најгоре кризе за време његовог мандата након шокантних сцена нереда у Паризу током викенда

Како је више од 100 људи спремно да се појави на суду због најгорих сукоба у централном Паризу у деценијама у суботу, влада Макрона припремала је свој одговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Едуард Филип, који је отказао планирани пут у Пољску, требао је да се састане са лидерима главних политичких странака, од којих су многи осетили могућност да искористе Макронове проблеме, пре свега Национални фронт Марин ле Пен.

Ле Пенова је већ предложила распуштање скупштине.

Поправка штете на Тријумфалној капији коштаће више стотина хиљада евра, можда чак и милион евра, рекао је председник Центра за националне споменике, а из полиције кажу да је реч о „насиљу без преседана с укупно 412 приведених особа“.

Није познат датум поновног отварања Тијумфалне капије, коју је у недељу обишао Макрон како би констатовао штету. Шокантни снимци Париза у пламену обишли су свет.

Више од сто средњих школа било је у понедељак потпуно или делимично блокирано због протеста против реформе образовања и у знак подршке покрету „жутих прслука“, показују први подаци министарства образовања.

Група полицајца у Паризу је скинула заштитне кациге пред великим бројем грађана који протестују због повећања пореза на гориво.

Извор: Srbijadanas.com