Србија

ЗАТВОР ЧЕКА ТАЧИЈА, ХАРАДИНАЈА, ВЕСЕЉИЈА, ЉИМАЈA И ОСТАЛЕ ЗЛИКОВЦЕ: Представници Суда за злочине терористичке ОВК долазе у Србију

Адвокати који ће бити ангажовани пред Судом за „ОВK“ генерално мало знају о овој правосудној инситуцији

БЕОГРАД – Представници Суда за злочине терористичке „Ослободилачке војске Kосова“ („ОВK“) долазе 21. децембра у посету српским адвокатима који су изабрани за поступање пред овом правосудном институцијом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посета ће трајати два дана, а суд ће представљати шеф канцеларије за жртве Силкес Стузински и координатор Службе одбране Дејвид Хејн.

Председник Адвокатске коморе Србије и један од изабраних адвоката Виктор Гостиљац рекао је да је било неопходно организовати овакав састанак.

„Адвокати који ће бити ангажовани пред Судом за ОВK генерално мало знају о овој правосудној инситуцији. Још немамо информације када би суд требало да почне са радом, на који ће начин функционисати, који ће бити услови нашег ангажовања.

Верујем да ће састанак бити конструктиан и да ће корист од њега имати сви у суду. Такође, верујем да ћемо после тог скупа имати много јаснију слику у погледу одређених питања на које тренутно немамо одговор“, рекао је Гостиљац.

У раду Суда за злочине „ОВK“, у својству бранилаца и заступника, учествоваће 30-ак адвоката из Србије.

Они ће бити ангажовани у поступцима покренутим због кривичних дела извршених у току и после сукова на Kосову, а тичу се дела из извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе.

Пред овим судом водиће се поступци против окривљених за злочине против човечности и ратне злочине онако како их дефинише међународно право.

 

Извор: Kurir.rs/Politika/Tanjug