Издвајамо Свет

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА, СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА: Ђинпинг наредио кинеској војсци да се припреми за Трећи светски рат са САД

Предсеник Си Ђинпинг је наредио кинеској војсци да се спреми за Трећи светски рат са САД-ом усред повећања тензија између две суперсиле

Фото: Јутјуб

Како сукоби преко Јужнокинеског мора настављају да ескалирају Си Ђинпинг је издао своју прву војну наредбу 2019: ,,Кинеска војска мора да се припреми за свеобухватну војну борбу и те припреме морају бити проширене како би се осигурао ефикасан одговор у случају ванредног стања“.

Ако се тензије између Кине и интенационалне заједнице нису већ довољно заоштриле, усред погоршања економског напретка који слама глобални економски раст и слабог трговинског ,,примирја“ са САД-ом, у другом говору изјављеном у четвртак током састанка врха Кинеске централне војне комисије коју предводи, Си је заузео ратоборну реторику предузимајући корак напред, издавајући своју прву војну команду 2019 да све војне јединице морају јасно да схвате главне националне сигурносне и развојне трендове и да схвате битност неочекиваних тешкоћа, криза и борби.

,,Свет се суочава са периодом битних промена , невиђених у овом веку, а Кина је још увек у битном периоду стратешких могућности за развој“, изјавио је Си и додао да кинеске наоружане силе морају ,,да се припреме за свеобухватну војну борбу са нове почетне позиције“ и да ,,припреме за рат и борбе морају бити проширене како би осигурале ефикасне одговоре у хитном случју“, пишу кинески медији а преноси Зерохедге.цом

Наредба предсеника Си Ђинпинга на прво место ставља обуку са фокусом на борбену спремност, вежбе, провере трупа и вежбе отпора.

То се односи на све јединице Народноослободилачке армије Кине, укључујући трупе, академију и наоружану полицију, и створена је да ,,обезбеди сусрет са новим изазовима и победу у биткама“, како је наведено у кајрону током телевизијског преноса.

Другим речима, Си је управо наредио кинеској војсци да се спреми за рат.

Према листу Соутх Цхина Морнинг, наредбом ,,ће почетак године бити у знаку појачане војне обуке и вежбе”. Што ће, наравно, бити стварано на експанзивним војним вежбама спроведене 2018, када је Кина показала своју војну моћ у Јужнокинеском мору и Тајванском мореузу, како би показала страним силама да могу да подрже тајванску независност (тј. САД-у) и да Кина још увек заузима ,,једну кинеску” политику веома, веома озбиљно.

У циљу да приоритизује вежбу војне спремности, Централна војна комисија је издала посебан сет смерница намењених повећању морала, афирмишући да ће војник бити унапређен на основу заслуга и обећавајући већу попустљивост и разумевање за грешке током вежби.

Цитирајући једног кинеског ,,војног експерта” лист Соутх Цхина Морнинг закључује да је наређење вероватно издато као упозорење страним силама које желе да се мешају у њихове послове.

Ни Лексионг војни експерт за Шангај је недавно рекао да је ,,изјава високог представништва” вероватно изречена у циљу упозорења оних који су покушали да опструишу копнене планове за поновно уједињење Тајвана.

,,Они су показали колико озбиљно Си узима кинеску војну вежбу и њихове припреме за рат, док истовремно развијају своју снагу”, рекао је.

Бивши официр народноослободилачке армије Кине (НОА) је био више експлицитан: пензионисани пуковник НОА-е Јуе Ган је рекао да докле год буду расле тензије између Пекинга и Тајпеја, Сиов уједињујући позив војсци био је одовор на растућу неизвесност у геополитичкој борби измеу Кине и САД-а

,,Кина повећава своје војне вежбе да би имала најбоље решење у случају најгорег, односећи се било на САД било на Тајван”, каже.

,, У предстојећој години, САД могу користити Тајван и Јужнокинеско море у нагодби за добијање жељеног од Кине с обзиром на царински рат”, каже.

,, А увек постоји и опција за растућом жељом за независношћу Тајвана”.

У међувремени, дневне новине Цхина’с Пеопле, званичан лист Комунистичке партије је у четвртак објавио да је НОА ватрено отпочела интензивне ,,реалне вежбе” у Шандунгу, источној Кини. Лист није прецизирао шта је повод ових војних вежби, нити су кинеске агенције известиле када је Си споменуо било какав појединачан акт како би доказао борбену готовост коју је НОА или већ почела да спроводи или ће у будућности.

Истог дана, национални кинески државни Глобал Тимес је нагласио коментаре шефа Пентагона Патрика Шанахана, који је рекао новинарима да су његови главни приоритети били ,,Кина, Кина, Кина.” Објава је упозорила америчке званичнике против анти-кинеске ,,параноје” док такође прети да ће Америка ,,платити неподношљиву цену ако САД угрози Кину”.

,,Када је Санахан повикао ,,Кина, Кина, Кина” Пекинг је морао да одговори убрзањем изградње средстава за одбрану од САД-а. Кина мора добро да искористи одбрамбени механизам, учећи да други осете страх али без беса”.

Упркос ових експлицитних упозорења и војних амбиција, уверени смо да у очима тржишта и опште популације, најава за продужени ,,царински рат” са Кином остаје потпуно удаљена од шпекулација за могућношћу оружаног рата. Треба обратити пажњу на упозорења амерког војног особља на Пацифику који су отворено говорили о опасностима које представљају Кинези и њихове растуће војне амбиције, док не буде прекасно.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

loading...
Loading...